Sådan er min nytårsaften

Katcha Nielsen

Katcha Nielsen
alder: 21 år

Hvad er det bedste ved nytårsaften?
– Det er, at man samles med vennerne og fejrer, at man går ind i det nye år. Det har meget med fællesskab at gøre. Man tager hul på noget nyt, og det er også en ny proces i én selv. Man er åben for at prøve noget nyt af, jeg vil fx til at gå til guitar, dans og skuespil i det nye år.

Hvordan fejrer du nytårsaften?– Jeg er gift, så det er andet år, jeg skal fejre det sammen med min mand. Vi prøver at finde nye par – det kan godt være en udfordring. Vi mødes med folk i valgmenigheden, hvor vi skyder nytåret ind i fællesskab. Vi synger fx det nye år ind med lovsang. – Modsat jul er nytår en fest, der er nyskabende.

Hvad spiser I nytårsaften?
– Jeg kan ikke huske det, for det er så forskelligt. Jeg har faktisk aldrig fået torsk nytårsaften. Vi får alt fra kartofler til grønlangkål.

Hvilke nytårs-forsætter har du?
– Jeg lever meget i nuet, så jeg er slet ikke kommet så langt. Men jeg vil gerne arbejde med mig selv. Der er så meget vægt på det ydre – fx med vægten, at man lige vil smide et par kilo – men jeg vil gerne have fokus på det indre, fx at vænne mig mere til at få læst et ord til dagen eller daglig bibellæsning.

Hvilken nytårsaften er den bedste, du har haft?
– Der er så mange gode, så det er svært at skelne dem fra hinanden. Men da jeg var 14 år, mødtes jeg med min veninde og alle mine kusiner og fætre, og så tog vi ud og lavede narrestreger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Andreas Posborg

Andreas Posborg
alder: 21 år


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvad er det bedste ved nytårsaften?
– Det er en hyggelig tid. Jeg kan ikke li’ kulde, så jeg kan godt li’ at sidde indenfor og kigge på fyrværkeriet. Min familie gør heller ikke så meget ved det.

Hvordan fejrer du nytårsaften?
– Vi er sammen i familien. Nogle bruger lang tid på at lave maden, og resten sidder også i køkkenet og snakker. Mine forældre ser dronningens nytårstale. Men jeg er mere neutral, det er ikke den vigtigste del af det for mig.

Hvad spiser I nytårsaften?
– Det er forskelligt. Min far er glad for rejecocktail. Ellers får vi nogle gange gås, and eller fasan – så det plejer at være noget med fugl. Men vi har ikke nogen fast skabelon. Vi har én gang fået måge. De var små og seje, for det var vildmåger.

Hvilke nytårs-forsætter har du?
– Det bruger jeg ikke så meget. Men ellers vil jeg da gerne være et bedre menneske. Jeg har ikke noget med, at jeg vil stoppe med at ryge, for jeg er ikke begyndt på det endnu. Så jeg har ikke rigtig nogen nytårs-forsætter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvilken nytårsaften er den bedste, du har haft?
– Det var nok ved årtusindsskiftet – nok bare fordi det var lidt større, og der var gjort mere ud af det, også i fjernsynet og med fyrværkeriet. Jeg tror også, at det var der, hvor vi havde gæster nytårsaften. Det var helt spontant, at vi lige fik naboen på besøg.

Bogi Johannesen

Bogi Johannesen
alder: 22 år

Hvad er det bedste ved nytårsaften?
– Det må være, at man er sammen med venner og bekendte. Jeg bryder mig ikke om fyrværkeri, men maden og dronningens nytårstale kan jeg godt li’. I det hele taget kan jeg godt li’ traditioner og nostalgi.

Hvordan fejrer du nytårsaften?
– Indtil jeg blev 18 år, holdt jeg nytårsaften hjemme hos familien. Vi havde meget tradition med dronningens nytårstale, god mad og fyrværkeri. Siden har jeg holdt nytårsaften sammen med vennerne. Det foregår på samme måde, bare i forskellige omgivelser.

Hvad spiser I nytårsaften?
– Vi får lam, sovs og kartofler derhjemme. En masse konfekt og andet usundt, og manderiner og champagne. Jeg kommer fra Færøerne, så vi får ikke så meget grønlangkål og alt det der, selvom vi for det meste har holdt nytårsaften i Danmark.

Hvilke nytårs-forsætter har du?
– Jeg hader nytårs-forsætter. Jeg kan ikke finde ud af det. Engang forsøgte jeg at stoppe med at ryge cigaretter, men det holdt kun et par timer, indtil vi skulle ud og tænde nytårskrudtet. Fordi jeg ved, at jeg ikke kan holde det, kan jeg lige så godt lade være med at prøve.

Hvilken nytårsaften er den bedste, du har haft?
– Det har været meget det samme, så der er ikke en, som stikker ud. Men jeg havde en mindre god nytårsaften, da jeg gik i 5.- 6. klasse. En af mine venner skød mig i hovedet med en hundeprop-pistol – jeg tilgav ham efter noget tid…