Anderledes lovsang

En anderledes form for lovsang er på vej. Den lyder mere som Coldplay og har et større fokus på social uretfærdighed. Fem kunstnere ønsker at gendefinere lovsangen.Der skal være mere plads til selve musikken og personlige udtryk, og så hænger musikken i øvrigt uløseligt sammen med social handling.

Bandet Gungor, fra venstre til højre: Josh Harvey, Michael Gungor, Lisa Gungor, Brad Waller.

Det mener fem kunstnere, der hver er aktuel med nye albums. Det er et kendt navn som David Crowder Band, samt mere ukendte bands i danske sammenhænge, som ”Gungor”, ”Robbie Seay Band”, ”Phil Wickham” og ”Leeland”.

Kunsten alene er smuk

Michael Gungor er forsanger i ”Gungor”, der blander jazz med moderne rock og akustisk pop.
– I dette album (Beautiful Things, red.) er jeg blevet inspireret af Muse, Sigur Rós og Sufjan Stevens. Musikken i det nye album er blevet mere vigtig for mig, end det nogensinde har været før.
Jeg er vokset op i kirken og med at lede lovsang. Musikken var altid sekundær til, hvad jeg gjorde, hvilket var at lede mennesker i tilbedelse, siger Michael Gungor og refererer til forfatteren N. T. Wright:
– Han taler om kunst og vigtigheden af skønheden i dens egen ret, at den er en del af Guds rige.
Alt der er smukt, er en del af Guds rige, ikke kun sange der taler om Jesus, ikke bare sange der er gode for Guds rige. Musik i sig selv er smuk, siger Michael Gungor og forklarer:
– Tidligere følte jeg, at jeg havde to forskellige verdener: musik-delen, som jeg studerede i skolen, og lovsangs-delen. Ofte får du ikke meget plads til musikalske udtryk i lovsangs-delen.

Gør noget nu!

David Crowder samlede med sit band ”Passion” den 2.-5. januar 22.000 unge i staten Georgia, USA, til konferencen ”Passion 2010”. Her blev de unge gennem Passions kampagne ”Do Something Now” motiveret til at stoppe sexslaveri, bygge brønde eller sende Bibler til Østasien.
– Der mangler ikke steder, hvor vi ikke kan blive involveret. Mere end nogensinde før er jeg overbevist om, at vi kan gøre mere, end hvad vi tror er muligt, for at være Kristus’, aktive arbejde i skabelsen, siger David Crowder.

Compassion Ministries

Som flere andre kristne musikere er Phil Wickham også opvokset med at lede lovsang i kirken. Han købte hver eneste nye plade med Delirious eller Matt Redman, så han hurtigt kunne lære sangene og bruge dem i sin ungdomsgruppe.
Når Phil Wickham er ude på turné, fortæller han folk om Compassion Ministries, som er en kristen organisation for børne-sponsorering.
– Compassion Ministries er blevet en udvidelse af min tjeneste. Jeg er vild med at jeg kan være en katalysator, som mobiliserer folk til denne fantastiske organisation, fortæller han.

Denver er ikke ændret

Social retfærdighed betyder også en del for Gungor, der mener, at vi må derud, hvor Jesus siger, han er: på gaderne, i fængslerne og hospitalerne, frem for at få folk ind i en bygning.
Men han erkender også, at det ikke altid er så nemt. Han og hans kone Lisa flyttede til Denver, hvor de forsøgte at gøre en forskel. Trods stor begejstring i begyndelsen var det dog ikke så ’verdens-forandrende’, som han havde håbet.
– Denver har ikke forandret sig, siger Gungor med et grin og tilføjer ærligt:
– Virkelig at leve dit liv sammen med mennesker – det er bare ikke så romantisk.

Troen må være aktiv

– Troen er forældet, hvis vi ikke er aktive og klar over behovene omkring os, siger Robbie Seay fra bandet Robbie Seay Band, som er aktivt gennem kristne hjælpe-organisationer.
Robbie Seay forklarer selv bandets musikstil som en blanding mellem britisk rock og sanger/sangskriver-stilen fra Texas. Ærlighed i sangskrivning er noget, han beundrer og selv ønsker at efterligne.
– Jeg tænker på Rich Mullins, som var sådan en talentfuld sangskriver, men han præsenterede sig ikke som en ”super-troende”, forklarer Robbie Seay til CCM Magazine.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ønsker at være reelle

Det sidste af de fem bands, Leeland, består af de to brødre Jack og Leeland Mooring og to andre fyre. Leeland Mooring er forsanger i bandet og har siden han var 11 år ledt lovsang og skrevet sange.
– Vi prøver at være så reelle, som vi kan, og forklare, hvad vi føler over for Gud på en bogstavelig måde, og forhåbentlig tiltrækker det folk, siger Jack Mooring.
De to brødre er blevet påvirket af alt fra gospel, country og bluegrass til moderne lovsang, britisk og klassisk rock.
– Vi tjener en Gud, der har grænseløs kreativitet, så hvorfor skal lovsangsmusik være begrænset af vores kunstneriske udtryk, hvis vi synger om Gud? spørger Jack Mooring.

Det er ikke adskilt

Ligesom de andre bands er Leeland også begyndt at fokusere mere på social retfærdighed.
– Lovsang, retfærdighed og handling er ikke adskilt. De er forenet. De arbejder sammen. Når du har en fantastisk oplevelse med Gud, og du oplever hans kærlighed under lovsangen, bør frugten af det være, at dit liv flyder over med handlinger og kærlighed – retfærdighed – til verden omkring dig, siger Leeland Mooring.

Bono prædikede

En oplevelse i Hillsong kirken i Australien gav inspirationen til deres nye album ”Love Is On The Move”.
– En af talerne på konferencen talte om lovsang og retfærdighed. Efter sit budskab spillede han et videoklip med Bono, som gav en takketale for en pris, han havde modtaget for sit arbejde i Afrika. Og Bono begyndte faktisk at prædike og sagde: ’Gud er med de fattige og dem der er i nød, og hvis vi ønsker at være sammen med Gud, må vi følge ham til de fattige – hvor de fattige leger ’hus’ inden i papkasser.’
Så gik han bare. Det var meget stærkt, og det talte meget til mig, forklarer Leeland.


Artiklen fortsætter efter annoncen: