Kristne er gode til at tage imod nye danskere

Mange kirker er allerede engagerede i at integrere indvandrere i dansk kultur. Men flere kan gøre noget, mener Jackiline Hansen fra Vejle, som er ansat i KIT.- Kirkerne er rigtig gode til humanitært arbejde og til at integrere nydanskere i samfundet, siger Jackiline Hansen, som er ansat af Kirkernes Integrations Komité (KIT).

Jackiline Hansen har også været med i DRs indsamling til afrikanske kvinder.

Hun henviser til, at 53 pct. af alle, som udfører frivilligt arbejde, kommer fra kirkerne.
– De kristne er ofte engagerede i andre mennesker. De vil gerne hjælpe til.
Selv holder Jackiline bl.a. såkaldte ”bydels-mor”-kurser for indvandrere. Her medvirker også mange frivillige fra kirkerne.
– Her lærer nydanskerne nogle af de ting, som almindelig danskere vokser op med.
Det kan være oplysninger om sundhed, børnehave, skole osv. Hvor henvender man sig? Hvad må man, og hvad må man ikke, osv.
Idéen tog tidligere minister Rikke Hvilshøj med hjem fra Berlin, hvor hun havde set en sådan ordning fungere. Og den fungerer også rigtigt godt i Danmark.

Bliv kontaktfamilie!

Hun opfordrer kristne til at melde sig som kontaktfamilier, så de kan hjælpe mennesker – også muslimer – med at falde til i samfundet.
– Det er vigtigt, at man respekterer hinanden. På mine kurser beder kvinderne måske 5 gange om dagen, fordi de er muslimer. Det generer ikke mig. De véd, at jeg er kristen. Og det generer heller ikke dem. Vi respekterer bare hinanden, siger hun.
Jackiline Hansen har ellers især været engageret med at hjælpe flygtninge fra Congo, Rwanda og Burundi på plads i det danske samfund. Disse flygtninge har ofte samme kultur og sprog.
Selv kommer hun fra Rwanda, men har også levet i Tanzania og Uganda. Hun er nu dansk gift og har to drenge.

Symaskiner

Jackiline har selv oprettet et hjælpearbejde i Afrika, som nu hedder ”Christian Mercy Ministries”. De første fem år brugte hun sine egne penge, men nu har CMM sammen med Apostolsk Kirke i Vejle bl.a. sendt symaskiner til Afrika og hjulpet HIV-smittede kvinder og børn med at klare sig selv og hjælpe hinanden.

Jackiline har fundet sit kirkelige hjem i Apostolsk Kirke i Vejle, hvor hun her ses sammen med forstander Søren Viftrup.
Kedelige kirker?

– Jeg er opdraget som kristen og har været glad for at komme i forskellige kirker i Vejle, hvor jeg bor. For et år siden besluttede jeg at tilhøre Apostolsk Kirke, hvor jeg befinder mig godt, fordi der er stor frihed og mange muligheder.
Det er vigtigt, at kirkerne tager godt imod nydanskerne.
Alt skal ikke laves om for deres skyld, for indvandrerne skal også respektere det, som danskerne synes er fint.
Men det er godt, hvis de nye også kan udtrykke sig på deres måde – fx med trommer, dans og klapsalver, eller med at bede højt, hvis man er vant til det hjemmefra.
For mange afrikanere virker de danske kirker lidt kedelige. Gudstjenesterne kunne godt være anderledes. I Folkekirken bruges kun et orgel til musik, men i Bibelen fortælles der om mange instrumenter, og i himlen er der ikke kun et orgel, smiler Jackiline.