Når sorgen banker på

Forlaget Boedal præsenterer med denne bog endnu en god og lettilgængelig sorg-bog af den norske sygehus-præst Steinar Ekvik. De to tidligere omhandlede dels mænds sorg, dels sorgen over tabet af éns forældre, og den foreliggende bog handler om, hvad man som medmenneske kan sige og gøre, når andre rammes.
Bogen har sin helt egen forunderlige, triste aktualitet: den er nemlig skrevet under indtryk af nytårs-tsunami’en 2005, en naturkatastrofe der samlede mennesker på tværs af nationaliteter i en fælles oplevelse af gru. I dag er Haiti så sorgens centrum, og vi sender lige en check eller arrangerer en støttekoncert. Altsammen rigtig godt, men det helt store spørgsmål er også en tankevækker:
”Er det lettere at yde bidrag til en nød, vi kun ser på skærmen, give en skærv til nogen, der befinder sig på den anden side af kloden – end at stille op med tid, omsorg og hjælp til nogen, der bor i nabolaget?” (s. 7).
Ikke alle kriser er lige omfattende. Nogle er sådan mere dagligdags, dvs. vi risikerer alle at løbe ind i dem. Det er disse kriser, forfatteren gerne vil skabe mere eftertanke omkring, ligesom han håber at inspirere læseren til at kunne være der – og med større frimodighed – for andre, når sorgen banker på. Det er også øget livskvalitet, vi taler om. Sorgen er nemlig ikke ubetinget en fjende; kommer man igennem den, vil den vise sig også at have været en ven.
Steinar Ekviks bog er for de sjælesorgens brobyggere, der søger det mindst mulige spænd mellem ”den, der kæmper med livet, og den, der skal hjælpe” (s. 87). En fin og stille bog. En døråbner til livet på den anden side af smerten, sorgen, angsten. Godt, den er kommet på dansk.

Steinar Ekvik: Støtte og bære
– Når et medmenneske har det svært
128 sider
149 kr.
Boedal