Detox eller flødekager?

En cafetur i den guatamaltetiske turistby Antigua udvikler sig til et antropologisk feltstudie, hvor forargelse avler selvkritik.På caféen er jeg lige ved at få min cafe con leche galt i halsen. Samtlige af de lokale klamrer sig til den halvliters-store sukkerskål og angriber deres bestilling, straks den kommer inden for rækkevidde. Alt får lov til at suge de hvide krystaller til sig – milkshakes, kaffe, sodavand, juice.. Man kan høre bundfaldet knase, når de når den sidste slurk. Hele byen ligger i sukkerlage! Begreber som kolesteroltal og blodtryk begynder straks at cirkulere rundt i mit lille forargede danske hoved. Hvilken ansvarsløshed!

Her bugner det med flødekager, is og friture, og hvalpefedt er af en helt anden størrelse end i Danmark.
Økologistempling eller svanemærke kendes næppe, og man kan købe cigaretter på apoteket.
Normen er ikke, at man skal kunne passe en str. 36, men derimod er kutymen, at man glædeligt trækker op i blusen for at klø sig under bildækket, som ofte er dekoreret med nydelige strækmærker og ar fra kejsersnit, som her i landet foretages på højkant.

Antigua er slet og ret den komplette modsætning og et skrækscenarie i forhold til vores sundheds-fokuserede Danmark, hvor det ikke er offentligt acceptabelt at drysse sukker på havregryn. Men er sundhedstrenden i mit hjemland ikke eskaleret til det neurotiske?!
Skrækscenariet, som jeg lever i her, fungerer faktisk overraskende godt. Folk er glade, de tager den med ro og nyder livet. Man spiser, hvad man har lyst til, i stedet for hvad detox-selvhjælpsbogen dikterer, og fertiliteten fejler tydeligvis ingenting.

Så måske skulle vi danskere slappe lidt mere af? Sætte os ned, tage en kop kaffe, fylde den med sukker, købe en flødekage til eller spise en pose vingummi fyldt med farlige E-numre. Du dør ikke af det – i hvert fald ikke lige med det samme. Så bid livet i låret – lige der, hvor det er sprødest!
Stine Minna er udsendt som volontør af Impact