IPSICC

Folkekirke udvider nu med 100 siddepladser

I Videbæk er kirkelukning et fremmedord. Her udvider en stopfyldt folkekirke.Nogle kirker må lukke. Andre er så stopfyldte, at de må udvide.En af dem er Videbæk Kirke mellem Ringkøbing og Herning. Her udvider man kirken med 100 siddepladser.
Det er første gang i 35 år, en folkekirke er udvidet med flere bænke.
På søndag holdes den sidste gudstjeneste inden ombygningen, der forventes færdig til en indvielsesgudstjeneste den 28. november.

Engageret menighed

Hvordan er det at være præst for en voksende kirke?
spørger vi præst Johannes Esmarch.
– Det er meget positivt og igangsættende at lede en engageret menighed. De er inspirerende at prædike for; man giver hinanden noget og udvikler sig sammen. Det er jo ikke et one-man-show at være præst!
Der er tradition i byen for at bakke op om kirken, fortæller Johannes Esmarch. Derfor er der mange til gudstjeneste, og ved dåb må man ofte sætte ekstra stole ind.
Videbæk Kirke blev oprindelig bygget i 1914. Sognet havde dengang 500 indbyggere. I dag er Videbæk by med sine 4000 indbyggere otte gange så stor. Derfor kan det være trangt med pladsen.
Menighedsprotokoller fra 1968 fortæller, at man begyndte at holde to gudstjenester juleaften, i 1999 blev det til tre, og i 2006 holdt man hele fire gudstjenester juleaften. Samtidig begyndte kirken at holde to gudstjenester udvalgte søndage, og snart barslede menighedsrådet med ideen om at udvide kirken.
– Andre sogne kan have løst pladsproblemer ved at bygge menighedshuse eller helt nye kirker. Men fordi Videbæk Kirke ikke er 100 år gammel, fik vi lov til at udvide den, fortæller Johannes Esmarch.

Sindige vestjyder

– Jeg har en engagaret menighed, siger præst i Videbæk Kirke, Johannes Esmarch. Kirken udvides bl.a. med to sidefløje.

Men vestjyder bygger ikke blot for at bygge. Derfor bad man kirketjeneren tælle hvornår man satte ekstra klapstole ind til gudstjenesten og hvor mange. Efter er år stod det klart, at en udvidelse var uundgåelig.
Hvad skyldes væksten, ud over at sognet er vokset?
– Vi har meget aktive kirkelige grupper. Jo flere, der føler ejerskab, jo mere kan vi være fælles om tingene, slutter Johannes Esmarch.