Synger påsken ind i hjertet

– Det er et fantastisk budskab at synge, siger Lise Petersen, der er aktuel med ny påske-cd.- Folk stod op ad trapperne og balkonerne, fordi de ikke kunne være der, det var helt overvældende. Det var en dejligt overraskelse, det var skønt, siger Lise Petersen.

– Det bliver meget nærværende for mig personligt, når jeg får lov til at synge de her salmer, fortæller Lise Petersen.

Sammen med bandet holdt hun release-koncert for sin nye cd, ”Påskemorgen slukker sorgen”, den 14. marts i Århus.
– Der var en rigtig dejlig stemning, det var helt vildt, så stille folk var. De lyttede helt vildt og var glade. Vi havde det også dejligt oppe på scenen, fortæller Lise Petersen begejstret.
Ideen med påske-cd’en begyndte i foråret 2009, da Lise Petersen og bandet spillede i en kirke for nogle mini-konfirmander. Siden har de arbejdet hårdt for at få cd’en færdig til påske i år.

3.000 solgte albums

Lise Petersens debutalbum, ”Bred dine nådesvinger” fra 2007, bestod også af ældre salmer. Albummet er blevet solgt i 3.000 eksemplarer.
Hendes andet album består af en række salmer om påsken. Det er en tid, der har en stor betydning for Lise Petersen.
– Det er det vigtigste, der er sket i mit kristenliv, det Jesus har gjort for mig.
– Påsken er først og fremmest den vigtigste historiske begivenhed, den er relevant for alle mennesker, og for mig personligt.
I påsken er det meget vigtigt for mig at komme så meget i kirke som muligt, for at synke ind i påskens betydning. Det bliver altid meget personligt for mig at følge Jesu gang, fra palmesøndag til opstandelsen påskemorgen, fortæller Lise Petersen.
Særligt gudstjenesten langfredag er en stærk oplevelse for hende.
– Man får lov til at sidde og tænke og meditere over, hvad det egentlig er, Gud har gjort for os. Og det er i virkeligheden ikke til at rumme, for det tror jeg ikke, vi kan, men det får alligevel lov til at blive ret stort for mig.

– Musikken er vigtig for min tro

Lise Petersen har altid haft troen på Gud, helt siden hun var barn, og sangen og musikken fylder en stor del i hendes relation til Gud.
– Det er mange gange blevet stort for mig, at jeg får lov til at være Guds barn. Det bliver det blandt andet igennem musikken. Det er en vigtig forbindelse imellem mig og Gud.
Det er der, jeg tit oplever, at jeg er tilgivet og elsket, og at det er lige meget, hvad de andre tænker om mig. Jeg får lov til at stå foran Gud og være hans barn.
Jeg tror, Gud møder os på forskellige måder, og at Gud ofte har valgt at møde mig i sangen og musikken, fortæller Lise Petersen og fortsætter:
– Det betyder meget for mig, hvad jeg synger. Og det bliver meget nærværende for mig personligt, når jeg får lov til at synge de her salmer, for de er meget stærke og dramatiske, og også meget inderlige. Det når bare ind til mig på en eller anden måde, siger hun og tilføjer:
– Det er rigtig vigtigt for min tro at få lov til at synge, jeg oplever meget Guds nærvær igennem det.

Forkærlighed for salmer

Arbejdet med cd’en har fået Lise Petersen til at lytte til salmerne på en ny måde og tænke over, hvad der egentlig står, og hvordan man kan udtrykke det i musikken.
– Når vi vælger en salme, læser vi den igennem og synger den ofte sammen. Vi tænker på melodien, så det måske lyder anderledes end i kirken. Er der meget drama i salmen, så skal man udtrykke det med musikken på en eller anden måde. Det betyder også meget, hvordan man synger den, fortæller Lise Petersen, der indrømmer, at hun har en forkærlighed for salmer.
Både i kirken og familien er hun opvokset med salmerne.
– Jeg har også en stor kærlighed for nutidens lovsang, men det er vigtigt ikke at glemme salmerne, de er så slidstærke og gedigne. Der er så meget tyngde og så meget godt i dem, siger hun.

Lise Petersens egne favoritter

På cd’en er nogle vers taget ud i flere af sangene, mens andre sange er beholdt i deres fulde længde.
– Hil dig frelser og forsoner, har vi ikke nænnet at tage et vers ud af, selvom der er ni vers. Den er jo helt fantastisk, man kan jo ikke tage noget ud, og samtidig tror jeg også, at folk ville blive skuffet, for det er måske den salme, folk holder mest af, siger Lise Petersen, der samtidig forklarer, hvorfor denne salme er en af hendes egne favoritter.
– Hil dig, frelser og forsoner, synes jeg er meget, meget smuk. Der er fantastiske billeder i den, det er en meget inderlig bøn og den er fantastisk at synge.
”Påskemorgen slukker sorgen” og ”Hører I, som grøde” er også blandt hendes favoritter.
Til dagligt arbejder Lise Petersen som sygeplejerske på en kræftafdeling i Århus, men ikke på fuld tid. Hun vil nemlig gerne have tid til musikken.
Og det får hun brug for. De næste måneder skal hun nemlig optræde med flere koncerter landet over.