Farlig tavshed

Ed Koch

Under overskriften ”En farlig tavshed” har New Yorks tidl. borgmester, Ed Koch, skrevet en opsigtsvækkede artikel i ”Jerusalem Post”, hvori han revser præsident Barack Obama for dennes nye kritiske holdning overfor Israel.
Han er chokeret over manglen på harme hos Israels støtter, mens Obama ændrer de amerikansk-israelske relationer fra at være nære allierede til et forhold uden tillid.
– Jeg græder, når jeg oplever forfærdelige verbale angreb og forvrængninger over for Israel, skriver Koch. Jeg græder, fordi min præsident og hans regering i løbet af få uger har ændret det amerikansk-israelske forhold således, at kontrasten er mere slående mellem USA’s behandling af Israel og Karzai-regeringen i Afghanistan.
Videre skriver Koch:
– Karzai-regeringen, som driver en korrupt, opiums-producerende stat, afviser at ændre dets korrupte regime og viser den største ringeagt over for USA – men hyldes af Obama-regeringen som allieret og bliver offentligt behandlet med værdighed. Karzai har truet med at slutte sig til Taliban, hvis vi ikke holder inde med at stille krav til ham.
Alligevel har Obama – ifølge New York Times den 15/4 – sendt Karzai et takkebrev for en middag i Kabul.
Koch fortsætter:
– På den anden side er vores nærmeste allierede blevet nedværdiget og bagtalt og holdt ansvarlig af regeringen for vores problemer i Afghanistan, Irak og andetsteds i Mellemøsten. Planen er, frygter jeg, at svække den jødiske stats beslutsomhed så meget, at det vil blive lettere at påtvinge en amerikansk plan om at løse den israelsk-palæstinensiske konflikt og lade Israels behov for sikkerhed i stikken.
– Jeg tror, skriver han videre, at Obamas politik er at skabe et helt nyt forhold til Saudi-Arabien, Jordan, Egypten og Irak som en modvægt til Iran, som vi nu er parat til at se i besiddelse af atomvåben. Hvis Israel skal smides under en bus for at opnå dette – så lad det ske.

”Jeg er chokeret”

– Jeg er chokeret over, at Israels støtter ikke er krænkede, skriver Ed Koch. Udenrigsminister Hillary Clinton talte vredt til statsminister Binyamin Netanyahu efter instruktion af Obama, og medlemmer af såvel Senatet som Repræsentanthuset fremsatte jammerligt svage udtalelser mod Obamas dårlige behandling af Israel. De demokratiske medlemmer er simpelthen bange for at kritisere ham.
– Det, der optager mig mest, hedder det til slut i artiklen, er den skammelige tavshed hos samfundets ledere – jøder og kristne – hvor er de? Vi er gået i brechen for hvem som helst. Hvornår vil vi gå i brechen for vore søstre og brødre i den jødiske stat?
Til dem, der kalder mig en ulykkesprofet, vil jeg sige, at jeg gerne vil undskylde, hvis jeg har taget fejl. Men til de, der står tavse og ser Obama-regeringen svigte Israel – til hvem vil de give en undskyldning?
Richard Oestermann