Israel frygter at Obama vil påtvinge fredsordning

Barack Obama indfører ny kurs over for Israel og stiller krav, som i Israel betragtes som
problematiske og i strid med tidligere forpligtelser fra regeringer under Bush og Clinton.Israel frygter, at præsident Barack Obamas krav – fremsat under hans nylige møde med statsminister Binyamin Netanyahu – peger i retning af en påtvungen fredsordning mellem Israel og palæstinenserne.Ifølge velinformerede politiske kredse i Jerusalem er de amerikanske krav blot ”toppen af isbjerget” og afslører en dramatisk ændring af USA’s politik over for Israel.
Den israelske morgenavis ”Ha’aretz” skrev den 29. marts, at ud af 10 af Obamas krav vedrører de fire Jerusalem og omfatter: åbningen af et palæstinensisk kommercielt bureau i Øst-Jerusalem, en afslutning af rasering af boliger i palæstinensiske bykvarterer, stop for byggeri i jødiske bykvarterer i Øst-Jerusalem og standsning af byggeri i Ramat Shalom-kvarteret.

Problematisk nøglekrav

Et amerikansk nøglekrav – der ventes fremsat på de planlagte indirekte israelsk-palæstinensiske fredsdrøftelser – opfattes i israelske kredse som ”problematisk”, fordi det antyder, at det vil gå uden om direkte forhandlinger ved oprettelse af en struktur, som amerikanerne kan bruge til at påtvinge en endelig løsning.
Bladet skriver videre, at det amerikanske diplomati er i nær kontakt med Israels europæiske allierede, først og fremmest Tyskland, som led i bestræbelser på at isolere Israel og lægge et stort politisk pres på Jerusalem.

Modsiger tidligere amerikanske løfter

Israelske embedsmænd siger, at Obama-regeringens nye politik modsiger forpligtelser fremsat af tidligere amerikanske regeringer, heriblandt et brev fra George W. Bush til Israels tidligere statsminister Ariel Sharon i 2004. Den nye politik er også anderledes end Bill Clintons for 10 år siden.
De omtalte israelske kilder mener, at palæstinenserne – som følge af den amerikanske regerings politik – vil skærpe deres holdning og seriøst underminere fredsprocessens chancer for at lykkes.
Videre siger disse kilder, at den nye amerikanske indstilling undergraver princippet om troværdighed, som har været ledende i amerikansk udenrigspolitik siden afslutningen af den anden verdenskrig – og måske vil få andre af USA’s allierede til at miste troen på amerikanske forpligtelser over for dem.
Fra israelsk side siges det advarende, at hvis USA unddrager sig tidligere forpligtelser, vil Israels tiltro til fremtidige amerikanske garantier blive undermineret – såvel som Amerikas regionale og internationale anseelse.