Premiere i Israels ørken: Premiere i Israels ørken:
Dansk musical om Massada

En dansk musical om den jødiske opstand mod romerne i Massada-fæstningen ved Dødehavet for 2000 år siden har haft premiere – og blev en betragtelig succes.
Den dramatiske historie om oprørernes skæbne har optaget israelere siden langt tilbage på grund af det symbolske i, at jødiske forsvarere ikke ville overgive sig til en slavetilværelse under romerne, men hellere begå masseselvmord som frie mennesker.

Massadas ærefulde fald står i et helt særligt lys i det moderne Israel. Den dag idag sværger israelske rekrutter en troskabsed på toppen af Massada – ”vi vil aldrig overgive os”.

Massada

Bjergfæstningen Massada, på en 441 meter høj, stejl klippe, blev bygget af kong Herodes som en uindtagelig borg i årene 40-4 f. Kr. Dens historie knytter sig først og fremmest til den jødiske opstand mod romerne i årene 66-73. Oprørerne – eller zeloterne som de kaldtes – bemægtigede sig fæstningen i år 67 og brugte den som hovedkvarter i kampen mod okkupationsmagten.

Efter romernes indtog i Jerusalem og ødelæggelse af Templet i år 70, indledte de en tre-årig belejring af Massada. De jødiske forsvarere, under hærføreren Eliezer Ben Yair, kastede mange angreb tilbage, men romerne stormede til sidst fæstningen – og fandt næsten samtlige Massadas 960 forsvarere døde. De havde valgt selvmordet frem for et ydmygende romersk fangenskab.

Ambassadøren:
Fantastisk forestilling

Om denne saga har den danske journalist/producent Johnny Noer skrevet en musical, som nu har haft to opførelser i et amfiteater ved foden af Massada.

Danmarks ambassadør i Israel, Liselotte Plesner, overværede sammen med sin mand, Nikolaj, verdenspremieren og betegnede forstillingen som ”en fantastisk oplevelse” og ”en smuk aften, der viste den bedste side af det danske arbejde i Israel”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ledende myndighespersoner fra tre regioner i det sydlige Israel – Arava, Arad og Tamar – betegnede opførelsen med lignende superlativer.

Stor scene

Johnny Noer har investeret 115.000 kr. i forestillingen, bl.a. til bygning af en speciel, mobil scene på 120 kvadratmeter. Den eksisterende scene var for lille til den store forestilling, som omfattede 50 personer, heriblandt et israelsk kor, 25 danske scenefolk omfattende skuespillere, dansere og musikere, samt teknikere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Johny Noer sagde efter forestillingen, at han havde været meget tilfreds med den og håber, at den måske vil kunne opføres hvert forår på dette sted, som en festival. Om den kan opføres andre steder end ved Dødehavet er efter hans mening et åbent spørgsmål.

– Hvis musical’en får indbydelser andre steder fra, vil det blive overvejet, siger Noer.

Musical’en hedder på engelsk ”The Resurrection Army” eller på dansk ”Opstandshæren”- et udtryk taget fra en bibelsk skriftrulle, som blev fundet på Massada i 1962.

Den dansk-israelske ikke-profit organisation ”Desert Peace Expedition”, som står bag opførelsen, arbejder sammen med fem israelske organisationer om at støtte en risikogruppe af unge israelere og palæstinensere, der har brug for dette arrangement. Det udføres under titlen ”Venskab”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forestillingen har to akter og varer i halvanden time. Johnny Noer siger, at musical’ens klare budskab er håbet om et liv efter dette. Han forlod Danmark for 30 år siden med en traktor-drevet konvoj af gamle zigøjnervogne. Undervejs blev 12 børn født, beretter han, og de fleste af dem deltog aktivt i musical-opførelsen.