Kræver rimelig behandling af Israel som en god allieret

327 Kongres-medlemmer understreger Israel som vigtig allieret i brev til Obama-regering.Israel har fået nogle uventede forbundsfæller i den diplomatiske krise med USA, idet 327 medlemmer af kongressen har underskrevet et brev til udenrigsminister Hillary Clinton, hvori Obama-regeringen opfordres til at løse krisen med Israel ”på en stille måde, som det sømmer sig for allierede”.Brevet blev underskrevet af repræsentanthusmedlemmerne tre dage efter, at statsminister Binyamin Netanyahu og præsident Barack Obama mødtes i Det hvide Hus.
Det giver udtryk for bekymring over den voksende spænding mellem de to lande over byggeri i Øst-Jerusalem.
Blandt dem, der tog initiativet til skrivelsen, var Repræsentanthusets flertalsleder, Steny Hoyer (demokrat, Maryland), og Eric Cantor (republikaner, Virginia). I brevet stod:
”Mellemværender løses bedst i det stille, i tillid og tiltro, som det er passende for mangeårige, strategiske allierede. Vi er parate til at bekræfte vores forpligtelse til det ubrydelige bånd, der eksisterer mellem vores land og Israel og overfor Dem udtrykke vores dybe bekymring over den nylige spænding. I alle vigtige forbindelser vil der være lejlighedsvise misforståelser og konflikter.”

Israel en vigtig partner

I brevet advares der om, at spændingen bringer internationale bestræbelser i fare angående en bremsning af Irans atomprogram.
Brevskriverne giver udtryk for, at de accepterer Netanyahus undskyldning til Obama-regeringen for meddelelsen om byggeri af 1600 lejligheder i Øst-Jerusalem under vicepræsident Joe Bidens nylige besøg i Israel, og at det er i USA’s interesse at sikre Israels sikkerhed og uafhængighed.
Videre hedder det:
”USA og Israel er nære allierede, hvis folk deler et dybt og varigt venskab baseret på en fælles forpligtelse til nøgleværdier som demokrati, menneskerettigheder og presse- og religionsfrihed. Vore to lande er partnere i kampen mod terrorisme og er fælles om en vigtig strategisk forbindelse.”
Brevet slutter:
”Et stærkt Israel er et aktiv for USA’s nationale sikkerhed og bringer stabilitet til Mellemøsten. Vi er bekymrede over, at den højt publicerede spænding i vores forhold ikke vil fremme de interesser, som USA og Israel deler. Først og fremmest må vi være fokuserede på den trussel, der er skabt af det iranske atomvåbenprogram mod fred og stabilitet i Mellemøsten.”