Palæstinensisk-israelsk fredsforhandling i maj

Indirekte palestinensisk-israelske fredsdrøftelser vil blive indledt ikke senere end midt i maj, ifølge embedsmænd der er involveret i betræbelser på at genoptage fredsprocessen, efter at den har vaeret suspenderet i 16 måneder.Denne optimistiske melding kommer samtidig med, at den amerikanske Mellemøst-mægler, George Mitchell, idag forlader området efter en ny runde, som mange betegner som formålsløs.

Mitchell har imidlertid over for såvel palestinensere som israelere understreget, at præsident Barack Obama er besluttet på at opnå en snarlig løsning af konflikten.

Obama ønsker, at en omfattende fredsordning skal blive en realitet “snart, ikke på et vagt og fjernt fremtidigt tidspunkt”, fortalte Mitchell de to parter. Obama har givet udtryk for, at fred er i USA’s absolut nødvendige strategiske interesse, mens det er i kamp med militante islamiske grupper forskellige steder i verden.

Mitchell forsikrede statsminister Binyamin Netanyahu om, at Obama er fast forpligtet til Israels sikkerhed, mens dette er konfronteret med en eksistentiel trussel fra Irans atomprojekt – og at Obama tillige oensker, at palestinenserne får en stat.

– Dette har vaeret amerikansk polit8ik, det er amerikansk politik og vil være amerikansk politik, sagde Mitchell til Netanyahu.

Inden han mødtes med den palestinensiske præsident, Mahmoud Abbas, sagde den amerikanske udsending, at han stærkt støtter de palestinensiske aspirationer om uafhængighed, og at “en omfattende fred i området ikke maå forblive en drøm, men en realitet”.

Abbas afventer stadig et svar fra Mitchell om palestinensiske krav om et totalt stop i israelsk bosættelsesaktivitet.

Netanyahu har afvist et amerikansk krav om at standse byggeri i Øst-Jerusalem og overføre dele af “Område C” på Vestbred-området til palestinensisk suverænitet. Netanyahu har sagt til Mitchell, at dette vil kræve “nye dokumenter på linje med Cairo- og Hebron-aftalerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge palestinensiske kilder har Abbas fornylig afvist et forslag fra Netanyahu om at oprette en stat på 60 prcent af Vestbredden, med påfølgende yderligere forhandlinger
om permanent status

Abbas er blevet citeret for, at “dette var et forsøg på at fange ham i en fælde med formålsløse forhandlinger, som vil gøre sådanne midlertidige grænser permanente”.

“Stop nøleriet”


Artiklen fortsætter efter annoncen:I en lederartikel i den israelske morgenavis “Ha’aretz” idag hedder det, at “tiden er inde for, at regeringen standser nøleriet, udveksler beskyldninger med palestinenserne og giver undskyldninger. Den må forelægge et diplomatisk initiativ, som vil fremme en fredsordning med palestinenserne. Dette vil gøre det muligt for regeringen at mobilisere offentlighedens støtte og forbedre Israels internationale anseelse, indlede den livsvigtige opgave at dele landet og oprette et uafhængigt Palestina. Netanyahu må tage initiativet – selv om det nødvendiggør at afvikle hans højrekoalition og at bringe Kadima-partiet ind i regeringen”.