Alle israelere i tilflugtsrum – men det er blot en øvelse

Onsdag den 26. maj kl. 11 formiddag skal alle i Israel hurtigst muligt skynde sig i tilflugtsrum som led i en storstilet øvelse planlagt af Hjemmeværnskommandoen i samarbejde med forsvarsministeriets Nationale Nødsituations-Myndighed – “så befolkningen kan være forberedt – for alle tilfældes skyld”.Det er dette budskab, ildevarslende for mange, som militæret nu udsender daglig over radioen til syv millioner israelere.

Ingen taler direkte om krig, men det er klart, at en så stor civilforsvarsøvelse skal berede befolkningen på det værste scenario.

Øvelsen, der varer fire dage og har fået kodeordet “Vendepunkt 4”, omfatter forberedelse på et elektronisk angreb fra “cyberspace” – det imaginære rum der udgøres af databanker og netværk. Den vil blive afholdt i 68 byer og stæder landet over, hvor 70 procent af befolkningen bor.

Viceforsvarsminister Matan Vilnay udtaler, at Israel har informeret arabiske regeringer om, at øvelsen er rutenemæssig.

– Jeg tror ikke, at der vil udbryde krig til sommer, sagde han, men de, der ønsker fred, må være forberedt på krig.

I øvelsen vil man teste et scenario, hvorunder hundreder af raketter afskydes mod Israel og et simuleret internet-baseret angreb mod Israels kommunikations – og computer-infrasrruktur.

Elektroniske mål vil omfatte mobile telefon-netværker, banker og transport kommunikationssystemer herunder jernbanelinjer og den internationale Ber Gurion Lufthavn. Sådanne angreb fandt sted under Israels militæroperation mod Hamas i Gaza-striben ifjor, men der var ringe skade på regeringens computer netværker.

Den israelske militære efterretningstjeneste har oprettet et særligt departement for at modvirke truslen fra elektronisk krigsførelse


Artiklen fortsætter efter annoncen: