Nyt pensionist-parti oprettes i Israel – håber at få 20 mandater

Israel skal påny have et pensionistparti med appel til landets en million ældre vælgere, og det skal påny ledes af det tidligere pensionistparti, den 84-årige Rafi Eitan – manden der som Shin Bet-efterretningsofficer var med til at kidnappe nazi-fobryderen Adolf Eichman for snart 50 år siden.Det tidligere pensionistparti hed Gil (hebraisk for “alder”), mens det nye har fået navnet Dor (“generation”).

Eitan mener, at det nye parti vil kunne opnå 20 mandater, og at Israels demografi er til gunst for et sådant parti.

– Den forventede levealder er i stigniong og flere folk vil interessere sig for pensionistanliggender, siger han. Børn født her efter år 2000 ventes at blive 100 år gamle, gennemsnitligt. Da jeg blev født i 1926, var den forventede levealder 60 år, idag er den 80. Samtidig er der en klar nedgang i antallet af børn pr. familie, gennemsnitligt.

Videre siger han:

– I fremtiden vil den sociale struktur blive opdelt i tre bestanddele – 1/3 mindreårige, 1/3 pensionister og 1/3 folk i arbjedsstyrken. Hvem vil støtte 2/3 af befolkningen? Er staten parat til at tage sig af de ældre? Gør regeringen noget for dem? Jeg beklager, at svaret er – nej.

Det tidligere pensionistparti, Gil, opnåede ikke færre end syv mandater ved det sidste valg, i 2006, og fik to ministerposter samt et nyt ministerium, ministeriet for pensionistanliggender.

– Jeg søger ikke ære eller magt, sagde Eitan ved grundlæggelsen af det nye pensionistpart i Tel Aviv fornylig. Vi vil ikke blot virke for de ældres sag, men for det israelske samfund som helhed. Pensionister idag og i fremtiden er en magt, og med en god organisation og en iderig regering, kan økonomien blive fordoblet lige så vel som nationens kreativitet.