Er de svigtet af kirken?

En sympatisk debatbog om homoseksuelt orienterede med-kristne i dagens Norden har set dagens lys. Det er den norske kirke-debattør Espen Ottosen, der står bag denne kombinerede portræt- og debatbog, der er såre tiltrængt.Og det er den, fordi der i kirkens midte – uanset tros-tilhørsforhold i øvrigt – findes mange, der føler sig svigtet. De befinder sig i et åndeligt og psykologisk ingenmandsland. De er kristne, men adskiller sig fra hovedparten af deres brødre og søstre i troen ved at være seksuelt orienterede mod eget køn. Nogle af dem vælger at stå helt frem, springe ud over rampen og leve deres seksualitet ud. Men for andre er sagen ikke så enkel, og om dem handler bogen her. De vælger at leve med deres seksuelle orientering, men uden at praktisere den, da de føler, at den strider mod Guds vilje; her er dilemmaet:
“De kan på den ene side være bange for, at kristne miljøer afviser dem, men har på den anden side svært ved at identificere sig med homobevægelsens slagord” (s. 11).
I bogen interviewes ni personer, mænd som kvinder, fra Danmark, Norge, Sverige og Finland. Nogle er anonyme, andre træder offentligt frem. De fortæller om de indre kampe og om tolerance, men også om manglen på samme. Mød Karsten, der valgte at gå i terapi for at kunne håndtere sine følelser. Line, der var biseksuel og kæmpede for homoseksuel frigørelse, indtil hun mødte Jesus. Gunnar, der valgte et traditionelt familieliv. Og mød også Erik, der er præst og ser positivt på det selvvalgte cølibat.

Efterlyser mere balance i debatten

Bogen rundes af med en fyldig gennemgang af de bibelske tekster (både i Gamle og Ny Testamente), der forholder sig til homoseksualitet. Til sidst efterlyser Espen Ottosen en større balance i debatten om kristne homoseksuelle. Han har en god pointe her, synes jeg. Og hans egen bog er et vigtigt skridt på vejen.
Det er en bog, der kendetegnes ved empati og venlig forståelse. Og ved at være uden moraliserende pegefingre. Budskabet er klart og modigt formuleret: Gud elsker synderen, ikke synden. Gud ønsker alle et godt liv, også homoseksuelle. Og Bibelen er til at stole på.

Espen Ottosen:
Mine homoseksuelle venner
– Ni kristne fortæller deres historie
168 sider • 200 kr. • LogosMedia