Jerusalem Dagen fejres idag – 43 år efter byens genforening

Jerusalem tog idag festtøjet på for at fejre den 43. “Jerusalem Dag”, der markerer årsdagen for byens genforening efter 6-dages krigen i 1967.Fra tidlig morgen har der været mere liv end normalt i store dele af byen. Knessetmedlemmer og repræsentanter for Jerusalem kommune har i formiddag holdt foredrag i skoler om emner som zionisme, lederskab og Jerusalem som Israels hovedstad.

Senere var der rundvisninger til historiske steder i byen, og efter borgmester Nir Barkats traditionelle reception for byens borgere i David Tårnets museum indledtes en stor march med flag og musik gennem byen med afsluttende danseoptræden ved Vestmuren.

På nogle pladser i byen gav skuespillere og sangere forestillinger for et lydhørt publikum. Stemningen var høj – og vejret viste sig fra sin bedste side, med henved 30 graders varme og høj, blå himmel.

Ved solnedgang var der en national ceremoni på “Ammunitionshøjen”, stedet for nogle af de mest forbitrede kampe under 6-dages krigen, og i markeringen af dette deltog præsident Shimon Peres, statsminister Binyamin Netanyahu, borgmester Barkat og den øverstkommanderende over de israelske styrker, general Gabi Ashkenazi.

Jerusalem, Israels største by

Til forskel fra jødiske helligdage, der foregår inden døre, indbyder Jerusalem Dagen til udendørs afholdelse.

I dagens anledning har Statistisk Departement offentliggjort de seneste tal om Jerusalem.

Med 774.000 indbyggere er byen Israels største stad. 63 procent af indbyggerne er jøder, 34 procent muslimer og 2 procent kristne. Yderligere en procent er ikke klassificeret ved religion af Indenrigsministeriet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gennemsnitligt er der næsten fire børn pr. familie i Jerusalem – et barn mere end det nationale gennemsnit, og raten for ægteskab er også højere i Jerusalem , ligesom raten for skilsmisser er lavere end i det øvrige land.

I juni 2009 var der omkring 193.000 lejligheder i Jerusalem. Boligtætheden i Jerusalem er højere end i andre byer med over 200,000 indbyggere – 1.18 personer pr. værelse, sammenlignet med 0.75 i Tel Aviv og det samme i Haifa.

Omkring 44 procent af Jerusalems indbyggere kører til arbejde i bil, mens 32 procent gør det med offentlige transportmidler – og 12.4 procent gaar til deres arbejde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Halvdelen af Jerusalems indbyggere (50 procent) over 20 år mener, at deres bykvarter er blevet mere religiøs i de senere år, samenlignet med 22 procent i Tel Aviv, 23 procent i Haifa og 18 procent i Rishon Lezion.