Verden opdager nu arkfundet

Udfordringen var først herhjemme med at fortælle den store nyhed på hjemmesiden. Nu er de verdslige medier begyndt at fortælle om arkfundet, som bliver stadig mere troværdigt. Vi bringer her et solo-interview med et af team-medlemmerne, Wing-cheung Yeung.Et af medlemmer på det kinesiske team, som måske har fundet Noahs Ark på Mt. Ararat, udtaler sig nu til Udfordringen.

Wing-cheung Yeung viser her prøver frem fra – formentlig – Noahs ark. Han blev ligesom det øvrige kinesiske team udnævnt til æresborger i Tyrkiet.

Det er Wing-cheung Yeung. Han er et af de kinesiske teammedlemmer, som var med inde i klippehulen for at undersøge det, der måske er resterne af Noahs Ark.
I en telefonsamtale fra Hong Kong bekræfter han de oplysninger, som allerede er fortalte i sidste uges udgave af Udfordringen:
At temaet har fundet en stor træstruktur skjult under is og lava i 4.200 meters højde.

Undren og kritik

Som forventet er det kinesiske fund blevet mødt med stor undren, for selv ihærdige arkjægere havde efterhånden opgivet at finde noget som helst på Mt. Ararat og var i stedet begyndt at se sig om efter andre mulige landingspladser i Ararats bjerge.
Jeg konfronterede Wing-cheung Yeung med skeptiske udtalelser af en amerikansk professor, Dr. Randall Price, som til Christian Post bl.a. har sagt, at han ”havde større grund til at tro, at det er fup end fakta, der beviser, at det er sandt.”
Og han henviser bl.a. til, at der skulle være spindelvæv på nogle fotos, hvilket han ikke mener er muligt i den højde. Billederne skulle altså være taget et andet sted. Samtidig påstår han, at træet – ifølge en lokal guide – skulle været båret op til hulen.

Umuligt at bære

Til disse beskyldninger svarer Wing-cheung Yeung:
– Nej, det er ganske umuligt at bære alt det træ, vi har fundet, op i 4.000 meters højde. Man kan køre de første 2000 meter med jeep, måske, men resten må man klatre.
Der er tale om syv rum, som vi har udforsket, der alle har træ indeni. Og der er formentlig flere rum. Der er jo ikke tale om nogle få stykker træ, men om trævægge – ja, nogle er 20 meter lange!
Wing-cheung Yeung kender godt den nævnte professor, som har antydet at kinesernes fund er et fup-nummer:
– Sagen er, at denne mand var i Tyrkiet sidste år samtidig med os. Han ønskede at bestige bjerget, men guiden frarådede det på grund af vejret. Efter at have ventet i to uger rejste professoren skuffet tilbage til USA.
Vi andre blev tilbage og besteg bjerget. I første omgang måtte vi også opgive, men senere vendte vi tilbage, fortæller Wing-cheung Yeung.
– Så påstanden om at træet er anbragt er tåbelig…?
– Ja, det er tåbeligt. Men når andre får mulighed for selv at bese stedet, vil der ikke længere være nogen tvivl.
– Men en guide har påstået overfor mig, at han selv har været i den hule, som I fortæller om, og at den var tom…?
– Ja, men du véd godt, at guiderne dernede ofte kommer med mange histrorier, fordi de lever af at føre turister op på bjerget. Nogle gange påstår de at have fundet noget, og arkjægerne betaler dem for at se det, men så er der ikke noget.
Jeg tror ikke, at den guide har været i vores hule. Han véd ikke, hvor den er.

Fundet skjules

– Vi har med vilje ikke filmet sprækken ind til hulen udefra, men kun indefra. Det er netop for at forhindre den slags guider i at spolere det, der er fundet.
– Bliver hulen ellers beskyttet imod tyveri og sabotage?
– Vi samarbejder med de tyrkiske myndigheder, og de vil sørge for, at der kommer eksperter fra udlandet, som ved selvsyn kan se, at det er sandt, hvad vi fortæller.
– Hvordan kan vi vide, at den træstruktur, som I har fundet, ikke blot er en form for hus – måske et eneboer-kloster?
– Ja, netop, den tanke har været fremme, men der er ingen historiske oplysninger om, at der skulle have ligget et kloster eller have været nogen menneskelig beboelse ovenfor 3.000 meters højde på Mt. Ararat, siger Wing-cheung Yeung.
Som nævnt i sidste uges Udfordringen er der flere tegn på, at det ikke er et hus, men et skib.

4800 år gammel

– I har fået et stykke træ dateret med kulstof-14 metoden til 4.800 år, hvilket passer perfekt til arkens tilblivelse nogle hundrede år senere.
– Ja, det er korrekt.
– Men er dette stykke træ fundet i selve hulen eller et stykke fra hulen?
– Nej, det er fundet i selve træstrukturen. Der er egentlig ikke tale om en hule. Men alle disse oplysninger vil komme frem efterhånden.
– Men er træstykket ikke fundet af den tyrksike guide alene – og giver det ikke en usikkerhed om ægtheden?
– Det er ikke fundet af ham alene. Vi var sammen med ham, da han fandt det. Det er fundet ca. 4 meter fra indgangen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



På billedet ses øverst fra venstre Panda Lee, Fiona Leung, den tyrskiske guide Ahmet Ertugrul og i forreste række den tyrkiske guvernør Muhsin Bulut, og teamdeltagerne Man-fai Yuen og Wing-cheung Yeung.
Ikke forstenet

– Var det forstenet træ?
– Nej, træet i træstrukturen er ikke forstenet. Man kan høre, at det er træ, når vi banker på det i videoen.
Træet har været beskyttet af is og lava og derfor kunnet holde sig i alle disse år.
– Hvad sker der nu?
– I næste uge kommer vi til Holland og fortæller om fundet på et pressemøde, hvor I kan høre nærmere.
Dette er det første skridt. Det er et fund af meget stor betydning – ikke blot for os, men for hele verden, slutter Wing-cheung Yeung, der ligesom det øvrige team fra Hong Kong er evangelisk kristen.
Han har inviteret Udfordringen med til pressekonferencen i Holland i næste uge.

Arkjagt gennem århundreder

Jagten på Noahs ark tog for alvor fart efter 2. verdenskrig, hvor den franske opdagelsesrejsende Fernand Navara besteg bjerget sammen med sin søn og påstod at have fundet træ fra arken.
Sammen med en amerikansk gruppe besteg han igen bjerget og fandt angiveligt nogle træstykker i ca. 3.000 meters højde. Da træet senere blev undersøgt, viste en kulstof-14 test imidlertid, at træet formentlig kun var 1300 år.
Senere er det ikke lykkedes nogen at finde noget trods flere hundrede ekspeditioner og mange satelitbilleder m.m.
Derfor er kinesernes opdagelse så epokegørende.