Iran truer med at sende egen “friheds-flotille” til Gaza

Iran truer med at sende sin egen “friheds-flotille” omfattende to skibe med humanitær hjælp og volontører til Gaza-striben i næste uge – og at skibe fra Den Revolutionære Garde måske vil eskortere denne flotille.En repræsentant for den iranske Røde Halvmåne (svarer til Røde Kors), Abdul Rauf Adibazadeh, siger, at at det ene skib i flotillen vil medføre bidrag fra den iranske nation, og at det andet vil have hjælpearbejdere ombord.

En talsmand for Den Revolutionære Garde har tidligere udtalt, at iranske krigsskibe vil ledsage flotillen til Gaza.

Andre iranske talsmænd har omtalt muligheden af, at et iransk hospitalsskib skal ligge for anker udfor Gaza, og at et lastfly med forsyninger skal sendes til Egypten med henblik på videre leverance til Gaza.

Ifølge den israelske morgenavis “Ha’aretz” er ingen af de iranske tilbud blevet anerkendt af eller koordineret med den egyptiske regtering, som opfatter dem som en provokation fra Iran, som Egypten mistænker for at prøve at destabilisere landet.

Israel har imens gjort det klart, at det ikke vil tillade iranske skibe at sejle til Gaza.

En israelsk talsmand siger:

– Da vi ikke tillod et irsk skib at nå til Gaza, vil vi abolut ikke lade iranske skibe passere.

Talsmanden tilføjede, at man endnu ikke ved, hvor seriøs den iranske trussel er, og at der “ofte kommer en masse brovtende tale fra Teheran”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ayatollah Khameni

Beslutningen om at sende en iransk flotille til Gaza blev meddelt dagen efter, at ayatollah Ali Khameni havde foreslået, at Den revolutionære Garde skal beskytte “friheds-flotillen”.

En israelsk talmand siger, at noget sådant vil være en udfordring ikke blot mod Israel, men tillige mod Egypten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Israel vil ikke tillade sådanne skibe at nå frem til Gaza. Iran er den vigtigste våbenleverandør til Hamas – vi kan ikke tage nogen chance om vaaben ombord, siger talsmanden..

Ahmadinejad om “Israels tilintetgørelse”

Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, har under et besøg i Tyrkiet udtalt, at “det zionistiske regimes raid mod en flotille på vej med humanitær hjælp til Gaza er et større skridt i retning af Israels totale tilintetgørelse”.

Ahmadinejad udtalte sig i Istanbul på et internationalt topmøde med den tyrkiske statsminister, Recep Tayyip Erdogan, som vært. Han betegnde Tyrkiet og Iran som brødrefolk og sagde, at de to lande er bannerførere for humanitet og moral.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israel har sagt fra over for Tyrkiet, at hvis tyrkiske krigsskibe vil eskortere den næste flotille, som vil prøve at bryde blokaden af Gaza, vil det af Israel blive anset for en krigshandling.

Dette siger general Uzi Dayan, tidligere vicegeneralstabschef, til Israels militære radiostation. Videre siger Dayan:

– Hvis den tyrkiske statsminister vil slutte sig til en sådan flotille, vil vi forinden gøre det klart, at vi vil ikke prøve at overtage skibet, men sænke det Ellers vil tyrkerne vokse i selvsikkerhed, og vi vil befinde os i et scenario, der kunne være undgået.

Eiland

Det israelske militær har meddelt, at det vil foretage dets egen interne undersøgelse af raidet mod “friheds-flotillen” på vej til Gaza, og at generalstabschefen, general Gabi Ashkenazi har udnævnt generalmajor (af reserven), Giora Eiland, til formand for denne undersøgelseskomite. Komiteen skal analysere manglerne ved og hvad der kan læres af commando-raidet mod det tyrkiske skib “Mari Marmara”, hvorunder ni tyrkere blev dræbt og snesevis såret.

Imens afventer den israelske regering “grønt lys” fra USA og andre kilder om et separat forslag om, hvordan man skal undersøge episoden. Den israelske regerings “indre kabinet” af syv ministre har vedtaget at oprette et panel af jurister, der skal undersøge raid’et.

Denne undersøgelse vil være uafhængig af den militære granskning.

Israelsk flotille

Den israelske organization, “National Student Union” planlægger nu, at en flotille omfattende flere hundrede lystfartøjer skal sejle ud og møde den næste “hjælpe-flotille”.

Unionens formand, Boaz Toporovsky, siger, at 400 lyftbådsejere har vist interesse for dette initiativ, og at de vil tale med “hjælpe-flotillen”s deltagere om problemer i Israel, i Gaza og de palæstinensiske selvstyreområder – og spørge dem, hvorfor de ikke vil tale om den kurdiske minoritet, armenerne der blev myrdet og mange andre problemer.

– Vi ønsker at afdække sandheden og tale om dette hykleri og absurditeten, siger Toporovsky.