Endnu ingen afgørelse om granskning af Israels raid af “Gaza- flotillen”

En uge efter at israelske kommandosoldater stormede et tyrkisk skib på vej til Gaza-striben og det påfølgende drab af ni fredsaktivister ombord på skibet er der endnu ingen afgørelse om nedsættelse af en undersøgelseskomite, der skal granske hvad der egentlig skete under dette raid.FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon har slået til lyd for en prompte og upartisk international undersøgelse, men Israel modsætter sig dette – ikke officielt, men fordi statsminister Binyamin Netanyahu “studerer andre muligheder”.

Netanyahu og flere af hans ministre synes at foretrække en israelsk undersøgelse, hvori amerikanere og andre nationaltiteter vil have observatørstatus.

Den amerikanske regering har med Israel drøftet nedsættelsen af en undersøgelseskomite.

Fremtrædende amerikanske embedsmænd siges at mene, at Bans forslag – en komite der omfatter såvel tyrkiske som israelske repræsentanter – vil have meget vigtige komponenter.

Disse kilder siger, at en sådan komite vil kunne afsløre forbindelsen mellem Tyrkiets statsminister Recep Tayyip Erdogan og det tyrkiske humanitære hjælpefond IHH – med påståede terrorforbindelser – og således afdække den virkelige historie og rehabilitere Israels image internationalt.

Ban har foreslået at udnævne den tidligere premierminister i New Zealand, Geoffrey Palmer, som komiteformand.

Netanyahus kommentar er:

– Der er mange forslag om alle slags komiteer, men vi ønsker ikke at sætte et problematisk precedens for fremtidige begivenheder. En afgørelse skal ske roligt og fornuftigt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahu har til Ban sagt, at medlemmer af en ekstremistisk terror-støttende gruppe fra Tyrkiet havde været ombord på “Mavi Marmara”, og at de som havde organiseret, betalt for og udrustet dem, og hvordan de var kommet ombord, skulle udforskes.

“Opretter amerikanerne en granskningskomite?”

Forsvarsminister Ehud Barak har på et møde med Arbejderparti-ministre udtalt, at der ikke skal være nogen hast med at nedsætte en granskningskomite


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Opretter amerikanerne en undersøgelseskomite hver gang der sker noget i Afghanistan, sagde Barak.

Billeder bekræfter

Den tyrkiske avis “Hurriyet” har offentliggjort billeder, der viser, at israelske flådekommandos var blevet taget ned under dækket under raidet af det tyrkiske skib. Dette er i overensstemmelse med den israelske flådes påstand om, at nogle af de ombordværende på skibet forsøgte at kidnappe de tre kommandosoldater, som havde mistet bevidstheden efter at være blevet knivstukket og tævet af repæsentanteer for IHH. De tre soldater var belevt slæbt under dækket og holdt der i over 10 minutter. Billeder i den tyrkiske avis viser, at de tre sårede komandosoldater var blevet slæbt ned, og at de var blevet frataget deres radioudstyr, hjelme, masker og beskyttelsesveste.

Da en senere gruppe af kommandos var blevet firet ned med reb fra en helikopter, eller havde bordet skibet fra flådefartøjer, opdagede de, at tre af deres fæller var savnede. Den nye gruppe delte sig op og undersøgte skibet, i kamp med IHH-medlemmer, og fandt de savnede mænd.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En af passagererne, en tyrkisk læge ved navn Mahmut Coskun, har til “New York Times” oplyst, at han havde set en af de mænd, der havde tævet en israelsk soldat, og at han til denne mand havde sagt:

– Bare fordi du ville spille med musklerne og slæbe tre soldater ned undr dæk, endte ni mænd med at dø.