Obama: “brug flotille tragedien til at løse konflikten”

Præsident Barack Obama har henstillet til Israel og Den palæstinensiske Myndighed (PA) at bruge den dødelige Gaza-flotille episode til at fordoble bestræbelserne på at løse deres konflikt i et forsøg på at forhindre, at krisen får en negativ indvirkning på de netop genoptagne indirekte israelsk-palæstinensiske fredsdrøftelser.I et interview med CNN’s Larry King siger Obama:

– Jeg tror, at hvad der vigtigt netop nu er, at vi bryder ud af det nuværende dødvande – og bruger denne tragedie som en mulighed.

Videre siger Obama, at udover at finde måder til at beskytte Israels sikkerhed og at skabe større muligheder for palæstinenserne i Gaza, er det afgørende “at bringe alle sammen , så man kan finde ud af, hvordan man kan nå til en to-stats løsning, hvor israelere og palæstinensere kan leve sammen side om side i fred og sikkerhed”.

Og han fortsatte:

– Israel har legitime sikkerhedsbekymringer med missiler der regner ned over deres byer ved grænsen til Gaza. Jeg har selv besøgt disse byer og set de huller, som missiler laver i befolkningens soveværelser.

Om blokaden af Gaza sagde han:

– Den forhindrer folk i det palæstinensiske Gaza i at have job-muligheder, skabe business og handel og have muligheder for fremtiden.

Obama slog til lyd for en undersøgelse af “international standard” af konfrontationen forleden mellem israelske kommandosoldater og pro-palæstinensiske aktivister, som medførte drabet af ni aktivister og tilføjede, at han tror, at Israel vil gå med til en sådan granskning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På spørgsmålet om det ville være overilet at fordømme Israel, som mange i det internationale samfund har gjort det, gentog Obama, at hans regering ønsker en fuldstændig redegørelse for kendsgerningerne i denne episode.

Til trods for den international furore over episoden fortsætter de israelsk-palæstinensiske kontakter, og præsidenten for PA,. Mahmoud Abbas, ventes at møde Obama i Det hvide Hus på onsdag, hvor fredsforhandlingerne vil stå øverst på dagsordenen.

Erdogan til Gaza?


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge den libansiske avis “Al-Mustagbal” ventes Tyrkiets statsminister, Recep Tayip Erdogan, personlig at ville prøve at bryde den israelske blokade af Gaza – ved at sejle dertil

I nogle medier forlyder det, at Erdogan vil overveje at sende tyrkiske flådeskibe som eskorte for fremtidige protestskibe med kurs mod Gaza.

– Jeg håber, at ingen gør noget tåbeligt, siger Israels finansminister, Yuval Steinitz, om dette forlydende, Jeg følger situationen med stor bekymring og håber, vi kan forbedre forholdet til Tyrkiet.

Israelske militære ledere menes nu at overveje at tillade fremtidige hjælpeskibe at sejle til Gaza-striben – men først efter at de ombordværende indvilger i forinden at tage til den israelske havneby Ashdod for at undergå en inspektion, der skal sikre, at der ikke er våben ombord.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fra den israelsk-jordanske grænseovergang, Allenby Broen, oplyses, at syv af aktivisterne, der blev arresteret af israelske kommandosoldater under bordingen af skibet “Rachel Corrie” igår, er blevet deporteret til Jordan idag.

Mange repræsentanter for internationale medier afventede deres ankomst.

Disse aktivister omfatter seks fra Malaya og en fra Cuba.