Netanyahu skal mødes med Obama om to uger

Det længe afventede møde mellem Israels statsminister, Binyamin Netanyahu, og USA’s præsident, Barack Obama, skal omsider finde sted – i Det hvide Hus onsdag den 6. juli, oplyser Obamas stabschef, Rahm Emanuel.Mødet skulle have fundet for flere uger siden, men blev udsat, da Netanyahu måtte haste tilbage til Israel i forbindelse med den furore, der var opstået efter det dødelige israelske raid mod et tyrkisk skib med kurs mod Gaza-striben, hvorunder ni tyrkere blev dræbt.

Obama-Netanyahu mødet skal formentlig opfattes som en slags amerikansk afbigt over for den israelske regeringschef, der blev behandlet på en ret nedværdigende måde af Obama på deres sidste møde for en måned siden. Obamas modtagelse af Netanyahu blev kritiseret i vide kredse. Den amerikanske præsident syntes ikke at være synderlig glad for Netanyahus besøg, der først blev arangeret i sidste øjeblik og som et sent møde. Netanyahu kom ind i Det hvide Hus gennem en sideindgang, og efter mødet var der ingen udtalelses eller nogen fotografering af de to mænd.

Obama har siden erkendt, at dette ikke var den rette måde at behandle sin israelske allierede og indledte, hvad nogle betegner som en “charmeoffensive” over for Israel.

Medvirkende til det amerikanske sindelagsskifte er utvivlsomt, at Obama erkender, at han har brug for de amerikanske jøders støtte ved midt-kongresvalget til november, og at Obama besluttede at give en slags undskyldning til Netanyahu for dårlig behandling. På højested i USA var man blevet klar over, at forskellige meningsmålinger havde vist, at Obama var i færd med “at tabe jøderne”.

Obama-Netanyahu-mødet bliver det femte mellem de to mænd.

I forbindelse med den israelske regerings netop vedtagne beslutning om at lempe blokaden af Gaza-striben, har Det hvide Hus fremsat en udtalelse, der hilser den nye israelske politik vedrørerende Gaza velkommen.