6 fra det israelske luftvåben dræbt ved flystyrt i Rumænien

Der er landesorg i Israel over at fire israelske piloter og to flymekanikere er blevet dræbt ved et helikopterstyrt i et bjergområde i Karpaterne i Rumænien.De seks mænd er blevet identificerede, og deres lig flyves nu til Israel for at blive begravet ved officielle ceremonier.

En syvende person, en rumænsk forbindelsesofficer, blev ligeledes dræbt ved flystyrtet.

Sagkyndige fra det israelske luftåben er ilet til Rumænien for at undersøge de nærmere omstændigheder. Det menes, at ulykken formentlig skyldes en menneskelig fejl, forårsaget af dårlig sigtbarhed som følge af tæt tåge. Sikorsky-helikopterens “sorte boks” er fundet i det uvejsomme terræn, og den vil formentlig kunne bidrage væsentligt til opklaringen af ulykken.

Det tragiske flystyrt afslører for Israels befolkning noget, som kun få har vidst – at der er et nært israelsk-rumænsk samarbejde, inkl. på det militære område.

En kilde i det israelske udenrigsministerium siger, at Rumænien tillige med Den Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Polen og Bulgarien er de stærkeste venner Israel har i EU og Europa i øvrigt. En sådan kontakt manifesterer sig ikke blot ved den diplomatiske støtte, som Bukarest yder Israel internationalt, men tillige inden for EU institutioner.

Et nærliggende spørgsmål er, om helikopterstyrtet fandt sted som led i en øvelse over rumænsk luftrum i forbindelse med et muligt israelsk angreb på iranske atomanlæg – men spørgsmålet afvises uden noget svar eller kommentar.

Der var to israelske helikoptere på en mission i Karpaterne. De fløj i forskellig højde. Den første ramte en bjergside.

Israel har en lang historie med helikopterstyrt. Blandt 13 sådanne ulykker var de værste en i maj 1977 da en CH-53 Sikorsky helikopter ramte en høj under en natøvelse nær Jeriko, hvorved de 54 ombordværende blev dræbt, og en anden uykke medførende landesorg, da to CH-53 helikoptere kolliderede i luften over kibbutz She’ar Yashuv i det nordlige Israel under en transportmission til Libanon. Alle 73 ombordværende blev dræbt i denne den værste flyulykke i det israelske luftvåbens historie.


Artiklen fortsætter efter annoncen: