Israelske arkæologer finder indskrift fra Abrahams tid

For første gang i Israel har arkæologer udgravet et dokument indeholdende en lovkodeks, der svarer til dele af Hammurabis berømte lovsamling.Det nyligt gjorte fund – i Hazor i det nordlige Israel – er skrevet på fragmenter af en kileskrifttavle, der stammer fra det 17.-18. århundrede f Kr., d.v.s. fra stamfaderen Abrahams tid, i den mellemste bronzealder.

Fundet er gjort af professor Amnon Ben-Tor og dr. Sharon Zuckerman fra Det hebraiske Universitets arkæologiske institut, som follow-up til udgravninger i Hazor-området af den berømte, afd. israelske arkæolog, professor Yigal Yadin, for 50-60 år siden.

De fundne fragmenter er skrevet i akkadisk kileskriftform og henviser til anliggender, som vedrører love om personskade på slaver og deres mestre.

De kan minde om lignende love hos Hammurabi – en babylonsk konge, som forenede landet, gjorde Assyrien til en lydstat, indførte et effektivt forvaltningssystem og skabte et storrige med Babylon som kulturelt og religøst centrum. Hans lovsamling, der præges af en hård strafferet, er verdens ældste og er indhugget i kileskrift på en såkaldt “dioritblok”.

Dele af Hammurabis lovkodeks er blevet fundet i hvad der nu er Iran for 109 år siden. Lovene genspejler til en vis grad bibelske love af typen “En tand for en tand”, udtaler arkæologerne.

Ord, som indtil nu er blevet dechifrerede, omfatter “mester”, “slave” og (formentligt) “tand”.

Ifølge prof. Ben-Tor udgør fragmenterne den største samling af kileskrifts-dokumenter, der er fundet i Israel.

Udgravningen har fundet sted i denne sommer i Hazors Nationalpark. Arkæologerne står nu over for at udgrave en storslået bygning fra bronzealder-tiden – og håber at gøre nye spændende fund.


Artiklen fortsætter efter annoncen: