Netanyahu og Jordans konge mødes om “direkte samtaler”

To dage inden et afgørende og vigtigt møde i Den arabiske Liga for at afgøre en mulig støtte til direkte israelsk-palestinensiske fredsdrøftelser, har Jordans kong Abdullah og statsminister Binyamin Netanyahu mødtes i Amman for – ifølge en israelsk kilde – “at prøve at få Abdullah til at understøtte denne ide”.Deres overraskende møde var det andet mellem de to mænd, siden Netanyahu blev regeringschef. Det første fandt sted i Amman i maj 2009. Siden da har der været et år med næsten ingen kontakt mellem dem eller deres nære medarbejdere.

Men stillet overfor det nu forestående møde i Den arabiske Liga, i Cairo, fik Abdullah og Netanyahu pludselig travlt med at drøfte den aktuelle situation. Det vides endnu ikke, om Abdullah, efter at have hørt Netanyahus argumentation, vil gå ind for direkte samtaler, skønt han er blevet presset til dette af USA.

Krisen i det jordansk-israelske forhold stammer dels fra Abdullahs tvivl om oprigtigheden i Netanyahus ønske om fred – og Israels aktioner i Øst-Jerusalem i det forløbne år.

Mødet i Amman var arrangeret af den israelske Mossad-efterretningschef, Meir Dagan, og efter amerikanske bestræbelser på at mindske spændingen mellem Jordan og Israel.

For nogle dage siden telefonerede præsident Barack Obama til kongen, og et møde med Netanyahu blev drøftet og aftalt.

Netanyahu var på et fire timers lynbesøg i Amman og mødtes med kongen på hans slot. De to mænd havde først en halvanden time lang samtale. Derefter sluttede deres stab sig til, og så var der lunch.

Netanyahu menes at opfatte Abdullah som en nøgleskikkelse i at overbevise den palestinensiske præsident, Mahmoud Abbas, til at gå ind for direkte israelsk-palestinensiske samtaler.

Hemmeligt møde

Mødet var så hemmeligt, at det først blev offentliggjort, da Netanyahu var på vej tilbage til Jerusalem. Israels ambassadør i Amman fik først kendskab til mødet, efter at jordansk TV havde vist det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahu menes at have sagt til Abdullah, at hvis der kan udarbejdes “passende sikkerheds-arrangementer”, vil Netanyahu “gå langt” for at nå til en aftale om nøgleanliggender.

De to mænd skal videre være blevet enige om at udvide deres landes bilaterale økonomiske samarbejde.

Ifølge en udtalelse fremsat af de to ledere efter deres møde drøftede de “muligheder for at skabe den rette atmosfære for direkte israelsk-palestinensiske samtaler”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Et af målene med deres møde var at prøve at genskabe tillid mellem de to mænd. Abdullahs afdøde fader, kong Hussein, havde ikke megen tillid til Netanyahu under dennes første periode som regeringschef 1996-99. Abdullah havde arvet nogle af faderens synspunkter og så skævt til Netanyahu i mange år. Om han har ændret sit negative indtryk af Netanyahu, vil den nærmeste fremtid vise.