Venstre har valgt en ateist som kirkerådgiver

Næstformand for Ateistisk Selskab skal rådgive Venstre om partiets kirkepolitik.Hvordan kan man rådgive om kirkeforhold, når man er erklæret ikke-troende? Og når man netop har arrangeret en konference med talere, der åbenlyst håner troende?Det er åbenbart ikke et problem for partiet Venstre, der har hyret Jonathan Szpirt som rådgiver i kirkespørgsmål. Szpirt er næstformand i Ateistisk Selskab, der netop har holdt en stor europæisk ateismekonference i København. Her medvirkede bl.a. talsmand for den aggressive nyateisme, Richard Dawkins. Han er kendt for i nedladende vendinger at håne kristne, der tror på skabelsen.
Men Jonathan Szpirt ser ikke noget problem i, at han med så ikke-kirkelige holdninger netop skal rådgive i kirkespørgsmål:
– Jeg giver neutral rådgivning, som ikke er farvet af mine egne holdninger, siger Szpirt, der er cand.scient.pol., til Kristeligt Dagblad.
En af hans mærkesager er den klart politiske holdning, at stat og kirke bør adskilles. Men her skal han forsvare Venstres kirkepolitik, hvori det hedder, at ”Folkekirkens grundlovssikrede særstilling skal fastholdes.”

Sammenligner med islam

– Det er da utroligt, at Venstre vælger at lægge rådgivningen på religionsområdet hos en mand, der mener, at Danmark på grund af folkekirken tåler sammenligning med den islamiske republik Iran, at sjælesorg er kvaksalveri, og at folkekirken er ’religion på sprøjten’, som han udtrykker det. Det svarer nærmest til at ansætte en analfabet som læsevejleder, mener Birgitte Stoklund Larsen, leder af Grundvigakademiet.
Men Venstres gruppeformand og tidligere skatteminister Kristian Jensen ser ikke noget problem i ansættelsen:
– Der er ingen tankekontrol i Venstre. Vi ansætter folk på grund af deres viden på et område, og her er Jonathan dygtig. Udviklingen af Venstres politik ligger ikke hos de ansatte, men blandt de folkevalgte, siger han til Kristeligt Dagblad.