Dansker ikke begejstret for ny LWF-præsident

Bjarne Nederby Jessen er ikke begejstret for den nye præsident for Det Lutherske Verdensforbund, Munib Younan, som han har mødt under en kirkelig delegationsrejse.- Jeg har mødt ham et par gange – og det var ikke den mest positive oplevelse, siger Bjarne Nederby Jessen til Udfordringen om den nyvalgte præsident for det Lutherske Verdensforbund (LWF), den palæstinensiske biskop Munib Younan.

Foruden nu at være præsident for LWF er Munib Younan biskop for ”Den Evangelisk-Lutherske Kirke i Jordan og Det Hellige Land”.

Den danske folkekirke er også repræsenteret i LWF.
Younan er forholdsvist ukendt for mange i Vesten. Men Bjarne Nederby Jessen, tidligere lærer og frikirkepræst, forklarer, at han i september 2006 mødte Younan, da han deltog i en kirkelig delegationsrejse til Israel, hvor han selv repræsenterede Danske Kirkers Råd.
– Ved et par lejligheder mødte vi biskop Munib Yunan, ved den ene lejlighed sammen med flere andre biskopper. Han fortalte levende om de palæstinensiske kristnes situation, som er meget vanskelig.
– Men han talte også nedsættende om andre kristne, og jeg var rystet. Han lagde stor vægt på, at alle kristne står sammen. Vi skal have fællesskab og støtte hinanden, siger Bjarne Nederby Jessen og fortsætter:
– Han mente her tydeligvis kun de gamle kirker og kirkesamfund, for han gav udtryk for, at der er undtagelser. Her omtalte han de zionistiske, karismatiske kristne, der danser rundt i Jerusalems gader ved særlige jødiske højtider og han kaldte det afskyeligt, fortæller Bjarne Nederby Jessen.

Hvad er ”født på ny”?

Bjarne Nederby Jessen er rystet.

– Han fortalte også, at han ved sådanne lejligheder mødte folk i menigheden, der sagde til ham, at disse folk siger, at man må fødes på ny, og så spurgte de om, hvad det er. Hertil replicerede biskop Younan: Det ved jeg heller ikke. Ja, hvad mon det kan være?
– Jeg må indrømme, at jeg var rystet. En luthersk biskop, der på én og samme gang taler så nedsættende om trossøskende fra nogle andre kirkelige sammenhænge og giver udtryk for, at han ikke ved, hvad det vil sige ”at blive født på ny”, siger Bjarne Nederby Jessen og henviser til Johs. evangeliet kap. 3, hvor Jesus siger til Nikodemus, at han må fødes på ny for at få del i Guds rige.
Munib Younan blev valgt som LWF-præsident i slutningen af juli til et møde i Stuttgart, Tyskland.