Han maler, mens de taler…
Kunstneren Karsten Auerbach arbejder bl.a. som stand-up maler. Den sydfynske maler Karsten Auerbach er meget utraditionel og opfindsom i sin kunst. Han har fx malet sovende mennesker i Magasins dyner.Maleriet herover er malet under UMOs Familie Sommerlejr i år og hedder På tur i luften.
– Jeg stod ved siden af talerne og stand-up malede, hvad de sagde under hele lejren, fortæller Karsten Auerbach.
Det blev til 8 malerier på dette års familielejr i Fjellerup på Djursland.
På den sidste dag blev de alle sat på auktion til fordel for UMOs familiearbejde i Danmark.
Selv om dette lille maleri kun var en 1/3 så stort som de andre malerier, var det dét, som alle ville have – og som blev budt højest op.
Det er ligesom Peter, der stiger ud af sin trygge velkendte båd og går ud på vandet sagde nogle.
Eller: Det handler om tro.
Det er den med, at Hans ord er en lygte for min fod, mente andre.
Jeg nikkede bekræftende glad over at billedet talte til folk. Men som kunstner kan jeg ikke lade være med at undre mig over, at vi kristne altid bedst kan forstå nye billeder ved at reducere dem til de gamle, som vi kender i forvejen.
Jeg selv havde bare malet billedet for at udtrykke, hvordan jeg oplevede underviserne Peter og Jeanice Waters fra Australien.
I ugens løb slog det mig, at deres måde at være på gjorde et meget større indtryk på mig end deres ord.
Der var ikke meget smart veltalenhed over dem. Men de turde være gennemsigtige og virkelige og træde ud af deres egen comfort-zone som talere.
Fx stoppede de ofte op og talte indbyrdes om, hvad de nu skulle sige.
Netop deres ærlighed om deres usikkerhed skabte en tillid og et nærvær og hos mig: en lyst til at følge dem og følge Jesus helt ud til kanten af det, jeg er tryg ved.
Og efterfølgelse er nu engang bedre end mange gode prædikener, mener Karsten Auerbach, som har sit atelier i Faaborg og sin hjemmeside på www.auerbach-art.dk.
Blandt de nyeste utraditionelle påfund, som Karsten Auerbach er med i, er en weekend den 13. november med AOF, hvor deltagerne skal forsøge at male deres forestilling om tro og Gud.
– Billedkunst handler netop om at gøre det usynlige synligt. Men kan man overhovedet lave billeder af troen, spiritualiteten, og de religiøse forestillinger i dagens Danmark, uden at det enten bliver for indforstået – eller udvandet? skriver han i oplægget.
– Religionen har længe været noget privat og uhåndgribeligt. Og nu fylder den pludselig mere og mere i det offentlige rum. Men hvordan ser den ud, hvis man skal sætte billeder på den? spørger han.
På weekenden vil Auerbach sammen med kunstneren Neil Tye undervise deltagerne om, hvor de kan få inspiration til at skabe deres egne billedudtryk – i maleriet eller i en bred vifte af andre materialer og medier.
Deltagerne lærer konkrete metoder til at finde deres egne symboler og metaforer. De ser også eksempler på, hvad andre kunstnere har gjort i deres forsøg på at beskrive det religiøse.
Neil Tye bor i Danmark, men underviser helst på engelsk. Udover at male arbejder han også med forskellige former for drama og performance og har sin egen hjemmeside på www.theartbox.dk.