Ny generalsekretær vil genopfinde Kirkefondet

Kirkefondet startede med at bygge kirker. Nu skal fondet formidle kristendom, mener den nye generalsekretær Morten Skrubbeltrang.- Kirkefondet har masser af potentiale. Nu skal vi bare finde ud af det, vi er bedst til.Det siger Kirkefondets ny generalsekretær, Morten Skrubbeltrang. Han afløser Kaj Bollmann på posten. Velkomstreceptionen holdes den 30. august.
Kirkefondets egenkapital er svundet kraftigt ind – fra 15,2 mio. til kun 3,3 mio. kr. – under den tidligere ledelse, men det bekymrer ikke den nye general.
– Vi skal have set på vores ydelser. Kirkefondet har stadig masser af potentiale. Nu skal vi bare finde ud af, hvad der kan bidrage til kirkens liv og vækst.
Kirkefondet opstod i København tilbage i 1890. Dengang var formålet at bringe kirken nær på mennesker i storbyen ved at bygge kirker og ansætte præster i de nye kvarterer.
I dag arbejder Kirkefondet i hele landet. Formålet er nu ”at virke for liv og vækst i folkekirkens menigheder og at fremme mulighederne for at gå nye veje i den kristne forkyndelse”.
Hvad er jeres kerneydelse?
– Vi har stor erfaring i at formidle, hvad der sker rundt omkring i tal og statistik. Og der sker rigtig meget i mange sogne.
– Sogneprofiler og analyser baseret på statistisk materiale er ikke Kirkefondets egentlige kerneydelse, men det er en del af det værktøj, som kan bruges ude i menighederne til at skabe liv og vækst. Derfor har Kirkefondet i årenes løb fokuseret på det og efterhånden opsamlet en del viden i brug af dette værktøj.

Sparke til dansk kirkeliv

– Kirkefondet skal i fremtiden præsentere nye ideer og tiltag, der på den ene eller anden måde kan sparke til dansk kirkeliv og få de gode ideer til at myldre frem.
– Kirkefondet startede med at bygge kirker ved at lægge sten på sten. Nu vil vi bygge menigheder af levende sten. Vi kigger mere på indholdet og menneskene. Kirkefondet står foran en form for genopfindelse – formålet er det samme, som det altid har været, men metoderne og ideerne skifter, forklarer Morten Skrubbeltrang.

Vejkirker åbner kirken

Han nævner de åbne vejkirker hver sommer som et godt initiativ.
– De lukker kirken op og er med til at formidle kirkens budskab til mennesker, fastslår Skrubbeltrang.
Morten Skrubbeltrang er 32 år og kommer fra en stilling som konsulent og præst i spejderbevægelsen FDF. Derudover har han været hjælpepræst i Hasle Kirke.
Morten er uddannet teolog fra Århus Universitet; han har bl.a. studier i islam og religionsdialog fra Henry Martyn Institute i Indien.
Morten Skrubbeltrang er gift med Esther Deva Priya, som er uddannet lærer og BA i engelsk litteratur.
Den nye generalsekretær har en bred erfaring fra flere kirkelige organisationer. Han har bl.a. været ansat som international sekretær i FDF fra 2001 til 2006. Han har siden 2007 været formand for Executive Committee for Global Fellowship of Christian Youth, en verdensomspændende paraplyorganisation for uniformerede kirkelige børne- og ungdomsorganisationer. Han har også siddet i bestyrelsen for bl.a. World Student Christian Federation, IKON Danmark, Økumenisk Ungdom og Silkeborg Højskole.