Susan blev reddet fra prostitution

Susan var prostitueret, da krisecentret hjalp hende væk fra gaden, og kirken gav hende et helt nyt livsgrundlag.Der er glæde at spore i Susan Wanjuri Kariukis stemme i den skrattende telefonlinje fra Kenya.

Susan Kariuki fik en ny start på kvindekrisecentret i Nakuru. Her ses hun sammen med en af sine to små drenge.

Hendes liv fik mål og mening, da hun i kirken for første gang oplevede ægte kærlighed. Familien havde nemlig forkastet hende, fordi hun levede som prostitueret på gaderne i storbyen Nakuru. Og hun havde også forkastet sig selv.
– Jeg levede på gaden og havde det forfærdeligt. Jeg gik med selvmordstanker. Lige indtil jeg mødte Susanne gennem en af medarbejderne i Kvindekrisecentret Filadelfia. Medarbejderen havde også tidligere levet på gaden. Hun tog mig med i kirke, og fra da af var mit liv forvandlet, opsummerer Susan sin historie.

Selvmordstanker

Susanne er Susanne Madsen fra Danmark, der sammen med sin mand, Leif, har iværksat Kenyas eneste kvindekrisecenter. Centret ligger i storbyen Nakuru, der med sine godt 300.000 indbyggere er Kenyas fjerdestørste by. I centret kommer voldsramte, prostituerede og enker, alle sammen med store behov og problemer.
– Jeg levede af prostitution og serverede også spiritus i en bar, fortæller Susan Kariuki.
Men hvorfor tænkte du på selvmord?
– Livet var bare så hårdt. Jeg kunne ikke dække mine økonomiske behov, og jeg havde masser af problemer med mine børn. Jeg havde ingen at snakke med.
Men du havde jo to drenge at tage dig af?
– Ja, men jeg var meget deprimeret og syg. Åh Gud, sikke et liv…

1000 kvinder fik hjælp

Kvindekrisecentret startede i 2006 med hjælp fra IAS. Omkring 1000 kvinder har fået hjælp og nye fremtidsmuligheder gennem centret. Det drives i samarbejde med den lokale pinsekirke, Filadelfia, der også driver en skole med 500 elever og et børnehjem med 150 børn.
Centret møder kvinderne som hele mennesker. Derfor har det åndelige aspekt også betydning.
Susan Kariuki fortæller, hvad der skete, da Susanne Madsen tog hende med i kirke:
– Der bad de for mig. Det blev et vendepunkt. Jeg troede ikke, nogen kunne li’ mig. Min familie havde allerede forkastet mig. Men her var der pludselig nogle mennesker, der lyttede, rådgav, hjalp mig. Jeg følte mig elsket med det samme. Jeg fik en helt ny begyndelse.
Susan flyttede ind i kvindekrisecentret et par måneder, inden medarbejderne hjalp hende til at få sin egen lejlighed.
– De rådede mig til at få taget en HIV-test. Med det liv, jeg havde levet som prostitueret, vidste jeg, at jeg var HIV-positiv. Jeg blev testet, og det viste sig, at jeg var HIV-negativ! Jeg græd af glæde, ja jeg græder også nu, mens jeg fortæller dig det. Det er et mirakel.
– Nu vidste jeg, at jeg havde fået et helt nyt liv sammen med mine to drenge. Nu havde jeg en grund til at leve igen.

Livet fik mening

Kvindekrisecentret tilbyder også kurser i syning, patchwork, madlavning, sundhed og hygiejne. Alt sammen for at kvinderne skal kunne klare sig i samfundet efter opholdet.
Susan fik tilbudt et frisørkursus, som hun takkede ja til med det samme:
– Nu er jeg professionel frisør og skønhedsekspert, siger Susan stolt.
Hvor ville du være henne, hvis du ikke havde mødt Susanne og kommet på krisecenter?
– Det ved jeg ikke… Jeg havde nok været død nu. Krisecentret og medarbejderne har givet mig en helt ny platform. Nu har livet mening igen. Så nu vil jeg gerne hjælpe andre, slutter Susan.

Læs også her