USAs kongres standser hjælp til Libanons militær

Den nylige skududveksling mellem israelske og libanesiske styrker ved Israels nordgrænse, hvorunder en israelsk officer og tre libanesiske soldater blev dræbt, har fået svære konsekvenser for Libanon, idet USA’s kongres nu har standset hjælpen til landets militær.Denne hjælp beløb sig til 100 millioner dollars, godkendt for indeværende år, men endnu ikke udbetalt.

Formanden for repræsentanthusets godkendelses-underkomite, Nita Lowey (Demokrat, New York), betegner episoden som “tragisk og helt undgåelig”.

– USA’s støtte havde til formål at forstærke vores og vores allieredes sikkerhed, siger hun.

Hun er nu ved at undersøge episoden nærmere og betegner den som “skandaløs”, ligesom hun “holder øje med, hvordan man på libanesisk hold reagerer”.

Det israelsk-libanesiske sammenstød fandt sted sidste tirsdag, da libanesisk militær beskød en israelsk styrke, som var ved at fjerne noget buskads ved en vejside for at opnå bedre sigtbarhed. Den israelske styrke besvarede ilden, og under skududvekslingen blev en højtstående israelsk officer dræbt og en anden såret, mens der på libanesisk side var tre dræbte soldater og en journalist.

Udover Nita Loweys reaktion har formanden for Repræsentanthusets udenrigskomite, Howard Berman (Demokrat, Californien), også ønsket en standsning af hjælpen til Libanon og har givet udtryk for bekymring over “Hizbollahs indflydelse på det libanesiske militær”.