Danmark giver for at få en værdig død

Hvem vil ikke dø i kærlige hænder, med mindst mulig smerte, den bedst mulige omsorg og indre fred? Det kunne mange flere få lov til, hvis Danmark ikke var nr. 22 af 40 lande, når det gælder pleje af døende, lød det fra en konference på Christiansborg om livshjælp.
Danmark giver ikke sine borgere så værdig og smertefri en død som en lang række andre lande.

Ja tak til meget mere aktiv livshjælp – ikke dødshjælp – lød det i enighed fra Kristendemokraternes konference på Christiansborg.

Det viser en opgørelse fra den europæiske organisation for lindrende pleje af døende, EAPC. Helt nede på 22.-pladsen er danskere ilde stedt, når det gælder det værste af alt – vores personlige død.

Værd at leve

Livet er ellers værd at leve til det sidste, fastslog hele panelet af eksperter og politikere ved Kristendemokraternes konference 11. september.
Man skal blot i de rette fagfolks hænder. Så kan man se frem til en død i omsorg, kærlighed, uden unødig smerte, med ro på det mentale – og meget muligt i eget hjem.
– Men i stedet tror et stort flertal i befolkningen, at løsningen er aktiv dødshjælp, sagde Etisk Råds formand Peder Agger.
– Fortæl dog folk, at uhelbredeligt syge allerede har ret til at bede sig fri for livsforlængende behandling, bad han.

Ikke kun for kræftsyge

Den palliative pleje, som den kaldes, har næsten kun været et tilbud til kræftpatienter hidtil. Det fortalte Helle Timm, som er forsker og chef for Palliativt Videncenter.
– Nu må andre grupper af patienter have lov at være med, og dét er det første sted, der bør sættes ind, sagde hun.
– Men Danmark har kun 22 udgående teams med den vifte af kompetencer, det kræver at pleje og lindre den døende fysisk og psykisk. Vi burde snarere have 55, som vil være den internationale anbefaling for et land med Danmarks befolkningstal, sagde Helle Timm.
– Tilsvarende bør vi have 500 hospice-pladser snarere end de 250, som regeringen har stillet i udsigt for nylig. I dag har vi kun 150 pladser, som ikke er dyrere end sengene på en medicinsk sygehusafdeling.
Helle Timm pegede også på, at vi dør i højere alder end før og derfor har behov for en tidligere og større palliativ indsats.

Vigtigt med frivillige

Lederen af Arresødal Hospice, Anne Dorte Hansen, efterlyste en mere glidende overgang mellem helbredende og lindrende behandling. Den grænse er alt for skarp i dag.
Anne Dorte Hansen fremhævede desuden de mange frivilliges indsats for hospice-patienter.
– Frivillige er hverken inden for eller uden for systemet, men ved siden af, sagde hun – og det går rigtig godt.

Plads til pårørende

– Også de pårørende skal have større opmærksomhed, sagde Venstres sundhedsordfører Birgitte Josephsen.
Hun har selv været med til at starte et hospice i Ålborg og efterlyste generelt mere plads til den mentale pleje af den døende og familien.
Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, advarede imod, at det store behov for flere udgående teams klares ved at tage af de penge, som der står hospice på i dag.
Bjarne Nederby Jessen, der er folketingskandidat for Kristendemokraterne, efterlyste en national plan for pleje af døende og mente især, at der skal mere fokus på døende i eget hjem. Mere end på kræft og hospice, hvor de færreste dør.

Flest dør på sygehus

Faktisk er det kun tre procent af befolkningen, som dør på hospice, og der er ret skrappe kriterier for at komme ind. Derimod dør halvdelen af os på sygehus, 25 procent dør på plejehjem og 22 procent i eget hjem.
Formanden for informationsportalen Hospice Forum Danmark, Tove Videbæk, sagde, at hun næsten dagligt bliver ringet op af pårørende til døende, som ønsker at komme på hospice, men som ofte kun får glæde af opholdet i 2-3 dage.
– Dét får de for lidt glæde af, og det er for svært for personalet, sagde Tove Videbæk.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Respekt for troen

Det gik igennem adskillige indlæg på konferencen, at plejen af døende også omfatter det psykiske og åndelige, inklusive den svære samtale om selve døden. Det fremhævede ikke mindst medlem af Etisk Råd Peter Øhrstrøm. Flere understregede, at det skal ske i fuld respekt for den enkeltes tro eller manglende samme.
Endelig kunne konferencens deltagere forsikre sig om, at hverken Venstre, Socialdemokraterne eller Kristendemokraterne, som havde arrangeret konferencen, går ind for aktiv dødshjælp – uanset hvad et klart flertal i befolkningen siger.
Af journalist Allan Høxbroe