Find et helligt rum

At finde et helligt rum fører os fra travlhedens problem til en ægte spiritualitet, der bringer fred. Denne søgen efter et helligt rum giver genklang dybt inde i hjertet af adskillige af vor tids dilemmaer og rummer samtidig løsningen på disse dilemmaer.Christopher Jamison
Engelsk munk, forfatter og underviser

For dem, der søger efter et helligt rum – et sanktuarium – beskriver ordets rod faktisk selv, hvor man skal lede. ”Sanktuarium” har to betydninger: grundbetydningen kommer fra ordets lantinske rod sanctus, som betyder ”hellig”. Så den første betydning er altså et helligt sted, og afledt heraf kommer bibetydningen et tilflugtssted; et sted hvor man kan flygte hen. Helt enkelt udtrykt, så kan ferierejserne og afslapningsteknikkerne måske godt give et tilflugtssted; men de kan bestemt ikke give hovedbetydningen: et helligt rum. Det hellige kan ikke fremstilles af forbrugersamfundet, fordi hellighed ikke kan produceres.
Det grundlæggende udgangspunkt for at gå ind i et helligt rum er karakteren af vores omgang med andre mennesker i hverdagen. Man kan ikke behandle andre dårligt det ene øjeblik og så finde et helligt rum det næste. At finde det hellige rum begynder med at anerkende det hellige i ens dagligdag.
Denne enkle sandhed skal pakkes forsigtigt ud af enhver, som oprigtigt søger et helligt frirum. Den må ikke forkastes enten med et: “Selvfølgelig,” eller: “Jeg er interesseret i fred og ro, ikke i moralprædiken.” Der er ingen fred uden offer, og der er ingen fred uden retfærdighed. Disse enkle sandheder bruges som regel, når det gælder fred mellem nationer eller racer, men de gælder også for alle menneskers hverdagsliv og sociale relationer.
I The Monastery (Worth Abbey Kloster, red.) oplevede en af deltagerne, Tony Burke, en krise på den tredjesidste af sine fyrre dage. Han havde taget sit ophold i klostrets hellige rum til hjertet. Hans arbejde var på det tidspunkt at lave videoer, der reklamerede for en sexchatlinje, og tanken om at skulle vende tilbage til sin gamle livsstil bekymrede ham. På sin sidste aften havde han en dyb erfaring af Guds nærvær, og han vidste, at hans liv måtte ændres. Blandt flere konsekvenser af denne erfaring var en af dem, at han sagde sit job op. Han arbejder nu for et almindeligt reklamebureau og bruger hver dag tid på meditation.

Hvis du vil finde det hellige rum i dit liv, må du have et ønske om at “vandre lydefrit”. Det vil naturligvis ikke lykkes dig at leve uden at gøre noget forkert, men ikke at lykkes er noget ganske andet end slet ikke at prøve.

Fra bogen ”at finde et helligt rum” af Abbed Christopher Jamison fra forlaget Boedal.