God start for direkte israelsk-palæstinensiske fredsdrøftelser

Efter intensive forhandlinger mellem israelernes leder Binyamin Netanyahu og palæstinensernes Mahmoud Abbas ved indledningen i Washington af de direkte drøftelser, er det den almene opfattelse, at der har været en god start for fredsforhandlingerne.Et lille, men optimistisk tegn på dette, er, at parterne enedes om at udarbejde en ramme for videre samtaler, og at de skal mødes påny den 14.-15. september – formentlig i den egyptiske by Sharm-e-Sheikh ved Rødehavet – og derefter afholde møder hver fjortende dag.

Fra Washington oplyses, at Netanyahu allerede er fløjet fra Andrews flybasen nogle timer efter hans samtaler med Abbas.

Udenrigsminister Hillary Clinton og USA’s særlige Mellemøst-udsending George Mitchell ventes at ville deltage i det næste møde, ligesom de gjorde det under det allerede afsluttede topmøde i Washington.

Netanyahu-Abbas mødet varede to timer og fandt sted i Clintons kontor.

Ved dets afslutning sagde Netanyahu til sine nære rådgivere, at forhandlingerne nu “ikke havde brug for en mængde rådgivere, men ledere der kan træffe afgørelser”.

– Aviserne vil have overskrifter, men jeg ønsker en aftale, sagde Netanyahu.

Mitchell sagde efter mødet, at Netanyahu og Abbas havde drøftet forskellige anliggender, og at de var enige om, at forhandlingerne – for at de skal lykkes – må “mørklægges”.

Ifølge Mitchell fordømte Netanyahu og Abbas enhver voldshandling og gentog deres forpligtelse til at “løse alle nøgleanliggender på vej til oprettelse af en palæstinensisk stat”. Videre sagde Mitchell, at de to ledere var enige om, at forhandlingerne skal afsluttes i løbet af et år, med henblik på at opnå en omfattende fredsaftale.

Den næste forhandlingsrunde bliver blot nogle dage inden udløbet den 26. september af det israelske stop for byggeri i bosættelser på Vestbred-området.

Netanyahu har sagt, at han ikke vil forlænge byggestoppet. Og Abbas har antydet, at han ikke kan fortsætte forhandlingerne uden en forlængelse.

De to sider arbejder nu på at finde frem til en formular, der måske kan løse problemet.