Israel opretter en af verdens største efterretnings-baser

Israel har i Negevørkenen oprettet en af verdens største forsvars-efterretningsbaser, der blot betegnes som “8200”, oplyser bladet “Le Monde Diplomatique”.Basen ligger ved kibbutz Urim. Den har 30 antenner og satellit-skiver af forskellig størrelse og type, der kan aflytte telefonsamtaler og få adgang til e-mails fra “regeringer, internationale organisationer, udenlandske selskaber, politiske grupper og enkeltpersoner”.

Et af basens vigtigste formål er at aflytte transmissioner fra skibe på Middelhavet.

Ifølge “Le Monde Diplomatique” fungerer basen også som et center, der aftapper undersøiske kommunikationskabler, hovedsageligt i Middelhavet, mellem Israel og Europa.

Bladet skriver, at de indsamlede data viderebringes til en “8200”- base i Herzliya, lidt nord for Tel Aviv, nær et hovedkvarter for “Mossad” efterretningstjenesten, hvor informationerne bearbejdes.

Forfatteren af artiklen er en new zealandsk journalist ved navn Nick Hager, der specialiserer sig i undersøgende reportager om efterretning og teknologi. I 1996 skrev han en bog om New Zealands rolle i indsamling af international efterretning og beskrev samarbejdet mellem New Zealand, England, USA, Canada og Australien.

“8200”-enheden har flere baser. Den betegnes som Israels vigtigste for såkaldt “signal-efterretning” og har ekspertise i at bryde koder. I fagsprog hedder sådanne baser “Sigint”, en forkortelse af “signal intelligence”.

Blandt enhedens succes’er er opfangningen af telefonsamtalen mellem Egyptes præsident Gamal Abdel Nasser og Jordans kong Hussein på den første dag af 6-dages krigen i 1967, og opfangningen af telefonsamtalen mellem den palæstinensiske leder Yasser Arafat og den terroristgruppe, der havde kapret krydstogtskibet “Achille Lauro” på Middelhavet i 1985.

Hager sammenligner Urim-basens kapacitet med (nogenlunde) tilsvarende baser i USA, England og Frankrig. Han skriver til slut: – Der er imidlertid en forskel. Mens de sidstnævnte enheder blev kendt for lang tid siden, er Urim-enheden forblevet ukendt – indtil denne artikel.


Artiklen fortsætter efter annoncen: