Lægerne giver intet håb for bevidstløs Sharon

Den tidligere israelske statsminister Ariel Sharon har i fem små år ligget bevidstløs. Lægerne giver ikke ret meget håb, men ingen vil drømme om at slukke den fortsatte livstilførelse til den gamle soldat, som stadigvæk er en storhed for Israel.

Ariel Sharon på et billede fra 2001.

Ariel Sharon, den fordums militære og politiske gigant, blev statsminister i 2001. Hans sygdom har været i to omgange. Den 18. december 2005 fik han et slagtilfælde og blev indlagt på Hadassah Universitetshospitalet i Jerusalem. Han kom sig relativt hurtigt, og nogle dage efter hjemsendelsen ledte han på ny regeringsmøder med sine ministre.
Han syntes at være den samme Sharon som tidligere, sprudlende, fuld af energi, resolut og med underfundig humor. Lægerne burde imidlertid ikke have givet ham lov til at arbejde igen så hurtigt. Sharon betalte dyrt for dette.
For snart fem år siden – den 4. januar 2006 – blev han ramt igen. Denne gang af en massiv hjerneblødning. Han blev på ny indlagt på det samme hospital og opereret i hjernen ikke mindre end tre gange.
Israel holdt vejret. Ville han overleve? Det gjorde han. Og det gør han stadig, siden maj 2006 på Tel Hashomer Hospitalet. Men han er mere død end levende.

Åbner øjnene

Nu og da åbner Sharon sine øjne, i længere tid, hvilket tages som tegn på, at han måske vil komme ud af sin bevidstløshed.
Men ifølge læger på Tel Hashomer Hospitalet nær Tel Aviv, hvor han har ligget i næsten hele sin sygdomsperiode, har han ingen chance for helbredelse.
– Det er vores opgave at give håb og at sige, at fordi han er i live, er der en chance for, at han vil vågne op. Men det vil aldrig ske, siger en læge, der ikke ønsker at opgive sit navn.
I medicinske kredse verden over følges hans helbredstilstand, og hans militære karriere – ikke mindst ved Suezkanalen under Yom Kippur-krigen i 1973 – studeres på militærakademier i en række lande. Som politiker opfattes han som en forræder af den yderste højrefløj, fordi han var manden, der stod bag Israels tilbagetrækning af 9.000 jødiske bosættere fra Gaza-striben.Ved at give sig i lag med bosætterbevægelsen i Gaza har han banet vej for en mulig tilbagetrækning af bosættere fra det langt større Vestbred-område.
Sharon har i sin bevidstløse tilstand haft flere fødselsdage. I dag er han 83 år. Han får føde gennem en slange. Hans tidligere så store omfang er svundet ind – han vejer nu blot 50 kg.

Atter på forsiderne

Hver dag aflægger en af hans to sønner – Omri, tidligere knesset-medlem, og Gilad – besøg ved faderens hospitalsseng.
De er begge også grunden til, at Sharon-familien for kort tid siden på ny kom på avisernes forsider, da politiet anbefalede, at der blev rejst anklage mod dem. Omri har allerede været ni måneder i fængsel for mened og overtrædelser i forbindelse med fremskaffelse af midler til valgkamp.
Den seneste anklage mod de to Sharon-sønner har at gøre med den østrigske magnat Martin Schlaff, en nær ven af Sharon-familien, som også står foran en anklage efter politiets befaling. Schlaff er mistænkt for at give Sharon-familien tre millioner dollars i bestikkelse.
Rigsadvokaten, Yehuda Weinstein, og statsanklageren, Moshe Lador, vil i nær fremtid beslutte, om de vil efterkomme politiets anbefalinger.
Richard Oestermann