Præstekrise i Baptistkirken?

Kun 11 ud af Baptistkirkens over 50 menigheder har en fuldtidspræst. Præsterollen er under forandring, forklarer næstformand.Er der præstekrise i Baptistkirken? Både ja og nej.

Vi vil se færre hyrder og flere administratorer fremover, spår Baptistkirkens næstformand, Jan Johansen.

Ja, fordi en optælling ifølge Baptist.dk viser, at kun 11 af alle baptistkirker i Danmark har en fuldtidspræst eller flere. Resten klarer sig uden – eller med deltidsansatte.
Nej, fordi baptister tror på ”det almene præstedømme”, hvor alle medlemmer på sin vis er præster. Alle har lige adgang til Gud, og alle kan modtage de nødvendige gaver og talenter fra ham.

Vendepunkt

Alligevel er begrebet krise ikke helt ved siden af, for krise betyder vendepunkt. Mange baptistpræster er gået på pension, en del er stoppet, og tilgangen af nye præster er lille.
Det ser ud til, at Baptistkirken nu belaver sig på en omdefinering af præsterollen, så flere kan være med.
– En ting er sikker: et job, hvor man har lige så mange arbejdsgivere, som der er menighedsmedlemmer, og hvor opgaver er lige så klart definerede som menneskerettigheder i Nordkorea, vil hverken tiltrække nye eller fastholde nuværende præster i tjenesten, skriver Lasse Åbom i Baptist.dk.
De færreste kan leve op til den kirkelige altmuligmand, der servicerer alle aldersgrupper i kirken.

Hyrden på vej ud

Men hvor går vejen så? spurgte vi Baptistkirkens næstformand Jan Johansen:
– Kulturen er på vej til at ændre sig i forhold til, hvad en præst er og skal lave. Den traditionelle hyrde, som er med i alting, er ved at forsvinde. Desuden har en del små kirker i udkantsområder ikke råd til en præst. Og mange kandidater har måske ikke lyst til at sidde på et udsted i en kvart- eller halvtidsstilling.
– Derfor har vi i Baptistkirkens ny ledelse, som har siddet et år, nedsat et udvalg af kompetente personer, der skal se på, hvordan vi kan samarbejde med andre kirkesamfund, hvordan små kirker kan samarbejde om en præst, og hvordan vi i det hele taget kan hjælpe unge til at kandidere til præst og lægge deres ressourcer i deres egen kirke.

Præster administrerer

For præsterollen er under forandring, mener Jan Johansen:
– Vi vil fremover se præster, som er mere i retning af administratorer. Her er det så en udfordring at bevare den teologiske profil, slutter han.
Baptistkirken har 5100 medlemmer fordelt på 51 lokale menigheder.