Retræte fra dine egne interesser

Lektion 21: Ægtepar har brug for at lege sammen. Det betyder, at man af og til må trække sig
tilbage fra sine egne interesser og bruge tid på det, som interesserer ægtefællen. Det er helt almindeligt, når ægtemænd klager over, at ”min kone aldrig vil gøre noget sammen med mig”. I en undersøgelse blandt 400 fraskilte mænd opgav næsten alle, at grunden til, at deres ægteskab var gået i stykker, var mangel på kammeratskab i deres forhold. Alle disse mænd fortalte samstemmigt, at de følte, at ægteskabsforliset skyldtes, at de og deres koner ikke længere var venner med hinanden.
Forfatteren Carole Mayhall, fortæller i en artikel I Today´s Christian Woman, at hendes mand, Jack, en dag købte et sæt golfkøller og golfbeklædning til hende og meldte hende til et golfkursus. Hun bestemte sig efterfølgende for virkelig at spille golf sammen med ham. ”Det at vi har kunnet glæde os over at spille golf sammen, har ført til, at vi har fået mere sjov i vores ægteskab, vi har været mere sammen end nogensinde. Jeg vil ikke have, at Jack skal tilbringe sine bedste fritidsstunder sammen med nogen anden end mig, hvad enten det drejer sig om en mand eller en kvinde.

Dr. Willard Haley sætter fritidsaktiviteter som nummer to på listen over de vigtigste mandlige behov (efter sex). Han tror meget på betydningen af, at man som ægtepar tilbringer sin fritid sammen. Ægtepar, som tager imod hans råd, må følge denne regel: ”Hvis kun den ene af ægtefællerne kan lide en fritidsaktivitet, og det keder den anden, eller den af en eller anden grund ikke inkluderer den anden part, må man skille sig af med den!
Hvordan begrunder han dette? ”Jeg oplever nogle af mine bedste stunder, når jeg kan slappe af på golfbanen. Hvis min kone oplever det samme som jeg, forbinder jeg disse gode følelser med hende, og efterhånden som kærligheden vokser, vil ægteskabet styrkes. Hvis jeg deler disse følelser med en anden end hende, som jeg er gift med, vil jeg også forbinde disse følelser med den anden. Ved at jeg gør det, mister jeg muligheden for at udvikle kærligheden sammen med min ægtefælde. Dette kan til og med blive en trussel for vores ægteskab”.

Det følgende er eksempler på fire par, som har bestemt sig for at bruge fritiden sammen:
Forestil dig den mest feminine kvinde, som du kan tænke dig. Hendes ansigt er dækket af vejstøv, de brune krøller er dækket af en stor, sort hjelm. Som hun sidder bag på mandens 1340 kubik Road King Harley motorcykel, holder hun ham krampagtigt om livet. Da hun vinker, ser man en antydning af frygt i hendes øjne. Du ved, at hun beder! (Efter at hun har sluttet sig til sin mands favoritaktivitet om søndagen, har han besluttet sig for at gå med hende i kirke hver søndag, før de kører af sted på tur på Harley´en).
Forestil dig dernæst en sportsmand, tennisspiller med mange gode resultater bag sig. Leende går han hånd i hånd med sin kone på loppemarked og leder efter antikke glasvarer. Engang havde han tænkt sig at forlade hende, fordi han syntes, at hun var kedelig. I stedet er han nu selvlært ekspert med forstand på antikt glas, og nu elsker han at gå til loppemarkeder med sin kone.
Se en lille, smuk kvinde for dig. Hun græder og er utrøstelig, fordi hun har skudt og dræbt en hjort første gang, hun er på jagt med sin mand. Dette er og bliver slutningen på hendes jagtkarriere, men efter dette har hun brugt hundredvis af timer på at mestre de andre fritidsaktiviteter, som manden kan lide. Nu løber de blandt andet på rulleskøjter sammen, fisker, klatrer og udforsker huler.
Forestil dig en kvinde, som elsker at strikke. Hun står et skridt bag den begejstrede, stolte ægtemand, der oplyser alle i selskabet om, at han har en hjemmestrikket sweater på. ”Er den ikke flot? Min kone har selv strikket den!” Denne mand tager del i sin kones hobby ved at opmuntre hende og opfordre til, at hun fortsætter med at strikke.

Det faktum, at I gør noget sammen i fritiden, påvirker følelserne i forholdet. Aktiviteterne kan varieres i det uendelige. Det eneste krav er, at I er sammen om det…

Opgaver

1. Er du enig med Dr. Harleys regel om fritidsaktiviteter, som han giver til gifte par, der søger råd? Hvorfor eller hvorfor ikke?
2. Er der en af jer, der har en kontroversiel fritidsaktivitet? Hvis ja, så tal om dette i kærlighed. Forklar din ægtefælle, hvorfor du synes, aktiviteten er kontroversiel.

3. Betragter du din ægtefælle som din bedste ven? Tal om dette.

4. Føler du, at der er mangler i forholdet, når det kommer til fritidsaktiviteter? Brug tre minutter til at udarbejde en liste med 15 aktiviteter, som I begge kan glæde jer over. Udvælg så fem aktiviteter fra listen, som du gerne vil gå til sammen med din ægtefælle.

5. Når du er færdig med listen og har prioriteret aktiviteterne fra et til fem, skal I sammenligne jeres lister. Er der nogle af jeres første prioriteter, der falder sammen? Hvis ja, har I en liste over aktiviteter, som I kan være sammen om. Har I stadig ikke nogen af de samme punkter på listen, må I i fællesskab finde frem til nogle aktiviteter, som I begge kan blive enige om.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ugens Udfordring

Hvis tiden tillader det, bør I nu lave noget sjovt sammen. Fx lave karameller, finde nogle gamle billeder frem og snakke om minderne, eller spille et spil. Hvis der ikke er tid nu, kan i måske finde et andet tidspunkt i denne uge.