Slip forventningerne til din ægtefælle

Lektion 23: De fleste af os har nogle forventninger til vores ægtefælle. Men den, som forventer eller kræver en bestemt reaktion eller handling fra sin partner, bliver altid skuffet.Når vi indgår ægteskab, holder vi ofte fast i nogle ”snore”. Hver af disse snore er bundet til en kulørt ballon, som sendes til vejrs, fuld af forventninger.En mand kan indgå ægteskab med forventninger om, at hans kone står for maden, at hun gør noget ud af sig selv og viser begejstring, når hans fodboldhold vinder og hilser hans gamle venner velkommen.
En kvinde kan gå ind i ægteskabet med forventninger om, at manden skal være lige så romantisk, som da de begyndte at komme sammen. Hun regner måske med, at han holder bilen i orden og vasker den. Hun forventer, at han kommer med komplimenter, ofte fortæller hende, hvor smuk hun er, giver hende blomster etc.

Problemerne med sådanne forventninger er, at den anden part sjældent opfører sig, som vi forventer! Uden at vide det tilfører vi hinanden skuffelser. Skuffelse fører til frustration, mens frustration fører til vrede! Den ene ægtefælle kæmper med vrede, mens den anden kæmper med følelsen af ikke at slå til.
Ægtefæller, der har sådanne forventninger, er kendetegnet ved en “burde”-tænkning. Min mand burde have mere omsorg for mig, mine drømme om ægteskabet burde gå i opfyldelse, ægtefællen burde opfylde mine behov, hun burde prioritere mig først, osv. Før du læser videre, bør du spørge dig selv: “Hvem af os to giver mest i ægteskabet?”
Hvis ægteskabet er sundt, vil ægtefællerne begge mene, at den anden part bidrager mest. Hvis du tror, at du giver mest, vil dine forventninger til ægtefællen ganske sikkert hobe sig op.
Forventninger berøver ægteskabet glæden ved at give. De skaber en “jeg ejer dig”-mentalitet. I stedet for at spørge hvad vi kan give, forlanger vi at få, hvad vi tror, vi har fortjent.

“Jeg giftede mig med hende, for at hun skulle gøre mig lykkelig. Gør hun ikke det, finder jeg en, der vil…! “
“Efter alt det jeg har gjort for ham, er det mindste han kan gøre, at slukke for tv’et og tale med mig. “
”Jeg har ret til at blive respekteret i dette hus”.
“Når jeg laver en speciel middag til min mand, kan han i det mindste sige tak for det. “
“Så hårdt som jeg har arbejdet for denne familie, så fortjener jeg en friaften til at se fodbold.”

Denne indstilling er ødelæggende for ægteskabet og fører til en dårlig stemning ægtefællerne imellem. Den, som forventer eller kræver en bestemt reaktion fra ægtefællen, bliver altid skuffet. Ægtefællen, som ikke kan opfylde den andens forventninger, føler sig mislykket. I værste fald kan det resultere i, at vedkommende kommer til at mangle livslyst.

Hvad skal vi gøre med uopfyldte forventninger?
Vi må slippe dem! Dagligt må vi bede til Gud om at oplyse os om de forventninger, vi holder fast i. I stedet for at forsøge at tvinge din ægtefælle til at tage hånd om dagens forventningsballon, kan du slippe ballonen og lade den stige op til Gud.
Overgiv forventningerne til Gud. Han alene er i stand til at ændre dig … og din ægtefælle!

Opgaver

1. Har du også stærke forventninger til din ægtefælle? (Lad også ægtefællen besvare spørgsmålet: “Føler du, at jeg har for store forventninger til dig?”)

2. På hvilke måder udtrykker du og din ægtefælle jeres forventninger? Et blik? Tonefaldet i stemmen?

3. Tror du, at forventningerne fratager dig glæden ved at give til ægtefællen? Er det svært for dig på jeres bryllupsdag, på din fødselsdag eller til jul på grund af, at du ikke får den forventede gave? Hvad kan du gøre for at give slip på dine forventninger – eller for, at de ikke bliver byrde for din ægtefælle? Snak sammen om dette.


Artiklen fortsætter efter annoncen:4. Det faktum, at du giver slip på forventningerne, betyder ikke, du skal slippe af med drømmene og ønskerne samtidig. Hvis tiden tillader det, så fuldfør denne sætning ved at komme med de bedste ønsker og drømme for jeres ægteskab: “Om et år ønsker jeg, at vores ægteskab skal …” Snak sammen om, hvordan jeres ægteskab skal være.

Lad Jesus Kristus være jeres forbillede, og efterlign hans indstilling:
Han var lig med Gud og havde ret til at fastholde den lighed.
Dog gjorde han ikke krav på sin ret, men gav afkald på sin guddomsmagt, tog tjenerskikkelse på og blev menneske.
Filipperbrevet 2,5-7

Ugens udfordring

Hvis der dukker en forventning op til, hvordan din ægtefælle skal opføre sig, så bind den til en ballon og lad den stige op til Gud.


Artiklen fortsætter efter annoncen: