Alligevel ikke hadet af Gud

McConnells bog fortæller en historie fuld af gru – men med en lykkelig slutning.Mezz McConnell har skrevet en grufuld bog om et liv i en familie, bestående af lutter grimme ællinger – og om hvordan dén historie alligevel kan ende lykkeligt.
Det er beretningen om en barndom, præget af problematiske forældre, af skilsmisser, af korporlige klø og af psykisk svigt. Om en pap-mor, han hader “af et godt hjerte”, og som slår ham, blot ikke når hans far er til stede (og det er han kun alt for sjældent). Det handler også om husvildhed, talløse flytninger, en uheldig indføring i arbejdsmarkedet, om ikke “at ville finde sig i noget længere”, og om som 18-årig stadig at føle sig som en total fiasko. Det er historien om vold, had, stoffer og kriminalitet som en integreret del af et ungt menneskes liv. Det er en stadig repetition af pap-moderens harske, hadske ord: at han er ubrugelig, udmøntet i et ulideligt liv.
Det er en rejse fra desperation til håb, fra trøstesløshed til fortrøstningsfuldhed – og ellers ville det heller ikke have været til at bære. Hans redning tager sin begyndelse, da han begynder at spørge sig selv, om livet mon ikke har andet og mere at tilbyde:
“Jeg har på fornemmelsen, at vi går glip af noget vigtigt, men jeg ved ikke, hvad det er. Jeg vil gerne stille spørgsmål, men jeg ved ikke, hvad jeg skal spørge om. Jeg ved ikke, hvem jeg skal spørge. Jeg vil have svar, men der er ingen, der har nogen. Alle har meninger, men der er ingen, der har svar” (s. 43-44).
Vejen ud af denne sociale og åndelige rodløshed bliver mødet med nogle “bibel-fanatikere”, som han nedsættende kaldte dem. Gud elsker dig, fortæller de ham. Og han spørger dem, hvorfor han så har sådan et elendigt liv, og de siger, at han har syndet. Dén sunder han sig lige lidt på.
Forude venter imidlertid en afsoning for vold, og på trods af sin negative holdning får han alligevel besøg af dem i fængslet. “Hvordan har du det, Mezz?” spørger de. I dag kalder han det den bedste prædiken, han nogensinde har hørt. Han bliver omvendt til et liv i troen på Jesus Kristus og ender med at blive missionær blandt gadebørn i Brasilien.
Bogen er sprogligt set lidt ujævn, og den kommer ikke for alvor ud over rampen. Man læser den lidt uengageret, synes jeg. Men den gode vilje har den, og så kan meget tilgives.

Mezz McConnell:
Måske hader Gud mig også
170 sider • 200 kr.
LogosMedia