BOG TEMA
Ikke for sarte nerver

Chil Rajchmans Holocaust-beretning fra Treblinka gør stærkt indtryk.Dette er en bog om rædslernes monotoni. Hvor uforståeligt det måske end kan lyde, bliver alting hverdag, også den iscenesatte umenneskelighed, som den oplevedes i KZ-lejrene, i dette tilfælde polske Treblinka.Det anslås allerede i bogens indledende linier:
”De triste togvogne kører mig dertil, til dette sted. Fra alle verdenshjørner kommer de: fra øst og vest, fra nord og syd. Om dagen og om natten. På alle tider af året kører de hertil: forår og sommer, efterår og vinter” (s. 27).
I en af disse vogne befinder sig en 28-årig polsk jøde, Chil Rajchman, og hans søster. Den sidste gang, han ser hende, forklarer han hende, at de må spare på den beskedne proviant, de har med på rejsen. Han martres senere af tanken om at have sendt hende sulten af sted i døden. Kan hun tilgive ham det? Kan hun forstå, at bødlerne har berøvet dem alle enhver sund fornuft?
Chil Rajchman er en af de heldige; han bliver i første omgang udtaget til frisør i lejren. Alt er overlevelse, og for selv at overleve må man både se og også deltage i titusindvis af andre, lige så uskyldiges død. Det er et slagtehus, et torturkammer, en grusomheds-forestilling af uhyrlige dimensioner. Her mistede skønsmæssigt over 900.000 mennesker (de fleste jøder) livet i løbet af lejrens kun 17 måneder lange levetid. Dantes Helvede i Den Guddommelige Komedie er for intet at regne mod denne gennemførte umenneskelighed.

En af de ondeste Holocaust-beretninger

Enhver KZ-beretning er samtidig historien om Job, fortalt på ny. Således også her. Her gives blot ikke svar. Kaddish, den jødiske bøn over de døde, giver ikke længere mening, for også Gud synes at være død.
Og dog: måske anes alligevel et glimt af dybere mening. Som Gud udfriede Israel af den ægyptiske trældom, således udfriedes også en række Treblinka-fanger gennem en blodig opstand i august ’43. Chil Rajchman var en af dem. Hvorfor? spørger han sig selv. For at aflægge det uskyldige blod.
Læs Chil Rajchmans bog. Det er en af de ondeste beretninger fra Holocaust, jeg kan erindre mig. Og selvom det er en virkeligheds-beretning, fungerer den også på et kunstnerisk plan.
Og læs den så lige igen. Og bed en bøn. Og tænd et lys. Og glem aldrig!

Chil Rajchman: Jeg er den sidste jøde
144 sider + 16 billedsider • 199 kr. • LogosMedia