Kirker kræver nu lige- behandling af indvandrere
Ny pjece giver kirken mund og mæle over for regeringens stramme udlændingepolitik.
Næppe var blækket tørt efter trykningen af 10 principper for kirkeligt engagement vedrørende asyl, indvandring og integration, før pjecen vækker debat.
Et partiprogram for Det Radikale Venstre, anklager dr. phil. Hans Hauge i en kronik i Jyllands Posten. Superlativerne svinger fra banal over popsmart til usmagelig.
Men ved gennemlæsning rummer de 10 principper blot sandheder, enhver må kunne sige sig selv. Så hvorfor al den bål og brand?
En årsag kan være, at udgiverne Tværkulturelt Center, Apostelkirken og Mødestedet under Danmission tager bladet fra munden og siger fra over for politiske tendenser som: Vi vil helst kun have veluddannede og ressourcestærke indvandrere, vi spiser dem af med starthjælp, der ligger langt under kontanthjælp til danske statsborgere, vi holder emnet familiesammenføring på armslængdes afstand, vi lader afviste asylbørn bo på asylcentre i op til 10 år, og vi kalder dem illegale indvandrere, skønt alle mennesker har lige værdi.
For der er da krasse statements i de 10 principper:
– Udvælgelse af flygtninge, der tilbydes en fremtid i Danmark, bør ske med udgangspunkt i den enkeltes behov snarere end uddannelse og evne til at bidrage til det danske samfund.
– Det bør overvejes, om migranter, der opholder sig legalt i Danmark, ikke i udgangspunktet burde have ret til samme sociale ydelser som landets egne borgere.
– Familiesammenføring kan fremme integration, også når begge ægtefæller er født i udlandet.
– Der bør være en øvre grænse for, hvor stor en del af barndommen, et barn må tilbringe på danske asylcentre.
Med de 10 principper har også kirken fået et indspark, der helt sikkert vil bevidstgøre og udfordre til at omsætte den velmente teologi til konkret handling.
Et par af de 10 principper henvender sig direkte til kirken:
– Gæstfrihed mod fremmede er en bibelsk værdi.
– Kirkens ansvar for at hjælpe trosfæller må ikke står i vejen for ansvaret for at hjælpe alle mennesker med behov for hjælp.
Og en påmindelse til alle:
– Ord kan skabe, hvad de nævner. Derfor skal vi være bevidste om, hvordan vi omtaler migranter, og undgå nedsættende, misvisende og generaliserende sprogbrug.