Mubarak: “terror over hele verden hvis fredsprocessen bryder sammen”

Egyptens præsident, Hosni Mubarak, har nu sagt nogle alvorsord til israelere og palæstinensere ved at udtale, at “hvis fredsprocessen bryder sammen, vil vold og terror bryde ud i Mellemøsten og over hele verden”.Mubarak sagde dette i et interview med det ægyptiske militærs tidsskrift i anledning af årsdagen for Yom Kippur krigen i 1973.

Statsminister Binyamin Netanyahu har idag samenkaldt sine ministre til et møde for at drøfte muligheden af en forlængelse af bosættelses-byggestoppet med yderligere 60 dage, til gengæld for en række amerikanske garantier i forbindelse med Israels forhandlinger med palæstinenserne.

Israel havde oprindelig fastsat et byggestop på 10 måneder, en periode der udløb den 26. september, men siden da har palæstinenserne erklæret, at de ikke vil fortsætte med de igangværende direkte drøftelser, medmindre Israel indvilger i en forlængelse af byggestoppet.

Israel har afvist dette, men den amerikanske regering har anmodet Israel om at overveje sin stilling påny.

Netanyahu har aflyst en planlagt tur i Jerusalem-området for at kunne afholde regeringsmødet. Hvis det lykkes ham at overbevise regeringens topledelse af syv ministre om en forlængelse af byggestoppet, vil han forelægge anliggendet for sit sikkerhedskabinet senere idag.

Den israelske regeringschef har et vist hastværk med at træffe en afgørelse om en forlængelse af byggestoppet, idet en beslutning gerne skulle være en realitet, inden Den arabiske Liga skal mødes i Libyen på fredag for at bestemme, om fredsforhandlingerne skal fortsætte.

Netanyahu har udtalt, at Israel og USA har ført samtaler “bag kulisserne” for at overvinde dødvandet i de israelsk-palæstinensiske drøftelser – og at fred er “en livsvigtig israelsk interesse”.

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, er taget til Cairo for at mødes med Mubarak og andre egyptiske ledere for at drøfte støtte fra Den arabiske Liga til hans beslutning om at forlade forhandlingsbordet, medmindre Israel forlænger byggestoppet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En palæstinensisk talsmand i Ramallah udtaler i denne forbindelse: – De arabiske lande må støtte os i kølvandet på det svære amerikanske pres om at fortsætte forhandlingerne, mens byggeri står på i bosættelser. Uden en sådan opbakning, kan vi ikke bevæge os fremad med nogetsomhelst.