Netanyahu sætter betingelser for forlængelse af byggestoppet

Statsminister Binyamin Netanyahu skal principielt have accpteret en to måneders forlængelse af bosættelses-byggestoppet på betingelse af, at dette bliver den sidste “frysning”; skriver det London-baserede arabiske dagblad “al Sharq al-Awsat”.Ifølge bladet har Netanyahu også anmodet USA om at garantere Israels militære tilstedeværelse i Jordan-dalen som led i en endelig fredsaftale med palæstinenserne, og at amerikanerne vil bruge deres vetoret i FN’s sikkerhedsråd til at afvise beslutninger mod Israel.

Netanyahu skal videre have udbedt sig USA’s hjælp i den politiske modstand, som han ventes at ville blive konfronteret med i dette anliggende. Bladet skriver, at han har forklaret amerikanerne, at han har brug for en “nytte-gave”, som han kan forelægge for sin regering, for at få dennes støtte til en forlængelse af byggestoppet. .

Israelske kilder har over for bladet oplyst, at – ifølge Netanyahu – modsætter 15 ministre sig enhver form for forlængelse af byggestoppet, mens otte ministre støtter det, og 10 ikke har besluttet sig.

Hvis det skulle komme til en uafgjort situation – for og imod et byggestop – vil Netanyahus stemmeafgivning være afgørende, skriver bladet.

Endnu på dette tidlige stadium af en sådan mulig “pakkeordnig” skal Netanyahu have begyndt at prøve at overtale Likud-medlemmer af sin regering til at støtte planen.

I den israelske befolkning er der – ifølge en nylig menmingsmåling – flertal for, at regeringen skal fortsætte med byggeri i bosættelserne. 54 procent af de adspurgte var for en fortsættelse, mens 39 procent var for et byggestop.

Opnionsundersøgelsen viste, at hvis der skulle afholdes knessetvalg nu, ville Arbejderpartiet gaa ned fra de nuværende 13 mandater til blot seks.