Israelsk-palæstinensiske drøftelser standset – men døren er stadig halvåben

Som ventet har den palæstinensiske ledelse besluttet at standse de direkte fredsdrøftelser med Israel, sålænge byggeri i bosættelser fortsætter, men døren står stadig på klem for videre forhandlinger, hvis man kan finde frem til et kompromis i de næste dage.Den endelige beslutning ventes truffet på et møde af Den arabiske Ligas udenrigsministre på onsdag i Libyen – ikke som først meddelt i Cairo imorgen. De arabiske lande og den palæstinensiske ledelse synes ikke sat have hastværk med at gøre deres beslutning endelig, selvom resultatet allerede forekommer klart – et eklatamt nej til Israel om at drøfte fred under de nuværende forhold.

Palæstinenserne har med deres beslutning lagt det op til Den arabiske Liga at følge trop.

Beslutningen blev meddelt af generalsekretæren for PLO’s eksekutivkomite, Yasser Abed Rabbo.

Nabil Abu Rudeineh, talsmand for den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, siger, at drøftelser med israelerne ikke vil fortsætte, fordi byggeriet efter byggestoppets udløb fortsætter.

Ifølge Abed Rabbo opfatter den palæstinensiske ledelse Israel som ansvarlig for drøftelsernes sammenbrud og for at have torpederet amerikanske og andre internationale bestræbelser. Samtidig hilser PLO-ledelsen velkommen til bestræbelserne om at opnå en forsoning med Hamas, efter at det var kommet til vis forståelse mellem Hamas og Fatah ledere i forrige uge.

Israel lod sig ikke anfægte af den palæstinensiske beslutning om en standsning af drøftelserne. Kort efter Abeb Rabbos offentliggørelse af beslutningen fremsatte statsminister Binyamin Netanyahu en udtalelse, hvori han opfodrede ledelsen af Den palæstinensiske Myndighed (PA) til at fortsætte drøftelsernen for at ”nå til en historisk aftale i løbet af et år”. Han sagde videre: – Alle ved, at et moderat og afdæmpet byggeri slet ikke vil indvirke på fredskortet.

Mens begge parter – israelere såvel som palæstinensere – beskylder hinanden for ikke at være ”seriøse”, sagde den amerikanske Mellemøst-udsending, George Mitchell, i Cairo, at Israel og palæstinenserne ønsker at fortsætte forhandlingerne og håber, at USA vil skabe betingelserne for en fortsættelse af dialogen.

– Til trods for deres meningsforskelle har den israelske regering og PA anmodet os om fortsætte disse drøftelser for at opnå forhold, der vil gøre det muligt at fortsætte de direkte drøftelser, sagde Mitchell efter et møde med præsident Hosni Mubarak.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahu mødtes i begyndelsen af weekenden med både Mitchell og EU’s udenrigspolitiske leder, Caherine Ashton, og han forventes at ville sammenkalde til et ministermøde om kort tid for at drøfte den seneste udvikling, omfattende et udkast til et brev, som præsident Barack Obama menes at have skrevet om amerikanske løfter til Israel, hvis det forlænger byggestoppet med to måneder.