Stakkels Adam og Eva

Det er gået op for mig, hvor kedeligt Adam og Eva må have haft det i Edens have. Jeg har i flere dage prøvet at forestille mig, hvad de har fået tiden til at gå med, og det er svært. De har selvfølgelig sovet og gået ture. Så har de nok badet og spist frugt og … så … ja, de har vel haft et sprog, så de har nok snakket sammen og øh…

Det er straks meget nemmere at lave en liste over de ting, som de ikke har kunnet underholde sig med. Her tænker jeg selvfølgelig på at se fjernsyn. De har hverken kunnet se nyhedsudsendelser, sport eller ”Brødrene Price”. De har ikke kunnet surfe på nettet eller rejse til andre lande på ferie. De har ikke kunnet chatte med 300 venner på face-book, eller snakke i mobil, eller sende sms-er. De har ikke kunnet gå i biografen eller til koncert. De har ikke skullet restaurere deres hus eller spare op til deres pension. De har ikke kunnet tænde op i Weber-grillen og invitere vennerne på saftige bøffer. De skulle vel ikke en gang lave mad? Eller har de mon eksperimenteret med bananretter? ”Hvad skal vi spise i dag, Eva? Flamberede bananer, saltede bananer eller de tørrede?”
De har i hvert fald ikke kunnet gå ud og spise en femretters menu på en restaurant. De har ikke kunnet drikke en cappuccino på en fancy café. De har ikke kunnet gå på shoppetur og opmuntre sig selv med årstidens sidste nye modetøj, eller en ny hårfarve. Gad forresten vide, om de kendte til kropsmaling?

Men det allerværste er næsten, at de ikke har haft et arbejde at stå op til. De var simplethen arbejdsløse. Der var ingen, som havde brug for dem. De kunne ikke gøre sig nyttige med noget som helst. De har simpelthen ikke udrettet noget, altså bortset fra Adams lille projekt med at give dyrene navne. Alt det, som giver et menneske værdi, det havde de ikke del i. Og de har ikke kunnet gå på selvudviklingskursus eller til psyko-terapeut eller coach for at få hjælp til at komme videre …
Stakkels Adam og Eva! Gad vide hvordan deres selvværd har haft det? Mon ikke den har kunnet ligge på et meget lille sted?