Bush i sine memoirer: “Olmert bad mig slå til mod Syrien”

Opsigtvækkende oplysninger om forhold i Mellemøsten er blevet afsløret i den selvbiografi, som USA’s tidl. præsident, George W. Bush, har skrevet, og som udgives idag.Bogen, der hedder “Decision Points” (“Beslutningspunkter”), er en “mursten” på 497 sider og handler om de 14 vanskeligste valg, Bush måtte træffe i løbet af sin to perioder som USA’s statsoverhoved, omfattende Irak, Afghanistan og den økonomiske krise.

Den er endnu ikke til at købe i Israel, hvor den vil koste 169 shekler (42 dollars), men boghandlerne er forberedt på køer af købelystne israelere – fordi Bush krammer ud med, hvad der blot er blevet talt om i hemmelighed i Israel

Blandt de dramatiske afsløringer er, at Israels tidl statsminister, Ehud Olmert, anmodede Bush om at bombardere en atomreaktor i Syrien, og at Bush overvejede dette, men til sidst afslog det.

Ifølge udenlandske kilder stod Israel bag et bombetogt, der ødelagde denne reaktor, som Syrien har benægtet skulle bruges til at udvikle et atomvåben.

Bush var tidligere blevet brændt af falske oplysninger om masseødelæggelses-våben i Irak, hvilket fik ham til at invadere dette land.

– George, jeg anmoder dig om at bombe dette anlæg”, sagde Olmert i en telefonsamtale med den amerikanske præsident.

Bush skriver i sin bog:

– Jeg drøftede mulighederne med det nationale sikkerhedsteam. Vi overvejede en bombemission, men det ville skabe seriøse tilbageslag, hvis man angriber et suverænt land uden advarsel eller forudmeldt begrundelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bush fik en vurdering af af den daværende chef for CIA-efterretningstjenesten , som sagde, at det var sandsynligt, at anlægget husede en atomreaktor, men at der var lav tiltro til, at at der var tale om et syrisk atomvåbenprogram.

Svaret fra Bush til Olmert var:

– Jeg kan ikke retfærdiggøre et angreb på en suveræn nation, medmindre mine efterretningstjenester erklærer, at det er et våbenprogram.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Olmert skuffet

Olmert var skuffet over Bushs beslutning om at anbefale en strategi af diplomatiske bestræbelser, bakket op af en trussel om magt. Bush benægter, at han havde givet Olmert grønt lys til at angribe anlægget,

– Statsminister Olmert anmodede ikke om dette, og jeg gav ikke noget grønt lys, skriver Bush. Olmert gjorde, hvad han mente var nødvendigt for at beskytte Israel.

Bush – USA’s 43. præsident – var meget forsigtig med at kritisere sin efterfølger, Barack Obama. Bush omdømme var lavt, da Obama blev præsident, og han har holdt en lav profil siden – hvilket bl.a. har resulteret i, at hans bog først bliver udgivet efter midtvejsvalget.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I sine memoirer antyder Bush tillige, at såvel Olmert som præsidenten for Den palæstinensnsike Myndighed (PA). Mahmoud Abbas, var parat til offentligt at støtte Olmerts forslag om en fredsaftale, men at afsættelsen af Olmert ødelagde denne “deal”.

Bush kritiserer også, at amerikanske efterretningstjenester i slutningen af 2007 havde konkluderet, at Iran havde standset produktionen af et atomvåben, hvilket afskar ham fra et muligt militært valg.

George Bush beklager, at han afsluttede sin præsidentperiode uden at det iranske anliggende var blevet løst. Men han retfærdiggør stort set de beslutninger han måtte træffe – og at der kan drages en positiv lære selv af noget der forekommer negativt.