“Jerusalem er ikke en bosættelse”, siger Netanyahu til Obama

Den israelsk-arabiske fredsproces er kommet i nye vanskeligheder efter meddelelsen om, at Israel vil fremme planer om at bygge 1345 boligenheder i jødiske kvarterer i Øst-Jerusalem.USA og Israel er også kommet op at toppes påny over dette byggeri. Præsident Barack Obama, der i disse dage besøger Indonesien, siger i Jakarta, at dette “ikke er til gunst for fredsdrøftelserne”, men statsminister Binyamin Netanyahu har omgående taget til genmæle ved at udtale, at “Jerusalem ikke er en bosættelse, men Israels hovedstad”.

Det er anden gang i år, at Israel og USA har skændtes for åbent tæppe om dette emne. Første gang var under den amerikanske vicepræsident Joe Bidens besøg i Jerusalem for et halvt år siden, da israelske myndigheder gav oplysninger om fornyet byggeri i byens østlige del.

Denne gang kom en tilsvarender meddelelse, mens Netanyahu besøger USA, og Obama er på rejse i Asien – og mens palæstinenserne fremsætter udtalelser om, at de ensidigt agter at proklamere en palæstrinensisk stat.

Obama reprimanderede Netanyahu på en pressekonference i Jakarta, da han bl.a. sagde, at “sådanne skridt kan føre til nedbrydelse af tillid mellem parterne”.

– Vi ser ikke, at de to sider udfolder de ekstra bestræbelser på at opnå et gennembrud, sagde Obama, med den indonesiske præsident, Susilo Bambang Yudhoyono, ved sin side.

Netanyahu forsvarede skarpt Israels ret til at bygge i Jerusalem, som israelerne siger, er deres evige, forenede hovedstad, samtidig med at palæstinenserne udtaler, at den østlige del af byen vil blive hovedstad i deres fremtidige stat.

I en udtalelse fra det israelske statsministerium hedder det, at regeringen aldrig er gået med til byggerestriktioner i Jerusalem (der nu har 800.000 indbygggere).

– Skønt mange i det internationale samfund sidestiller byggeri i Øst-Jerualem med byggeri i Vestbreds-bosættelser, har Israel klart skelnet mellem dem, udtales det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fra november ifjor til september har regeringen standset nyt bosættelses-byggeri på Vestbredden, men har i dette tidsrum fortsat fremsat nye licitationer for byggeri i Øst-Jerusalem.

Udtalelsen fortsætter:

-Israel ser ingen forbindelse mellem fredsprcessen og planlægnings- og bygge-politikken i Jerusalem, der har været uændret i 40 år. I de sidste 40 år har alle israelske regeringer bygget i alle dele af byen. I den periode blev der underskrevet fredsaftaler med Egypten og Jordan, og i 17 år blev der afholdt direkte forhandlinger med palæstinenserne. Dette er historiske kendsgerninger. Byggeri i Jerusalem har aldrig grebet forstyrrende ind i fredsprocessen. I de sidste 40 år har Israel og USA været uenige om Øst-Jerusalems status, men Israel har håbet at overvinde disse vanskeligheder og forblive fokuseret på fredsprocessen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Udtalelsen slutter med at give udtryk for håb om, at Netanyahus møde imorgen med udenrigsminister HillaryClinton vil fremme fredsprocessen.

Det kan imidlertid forventes, at hun vil fremsætte yderligere kritik af de israelske byggeplaner.