Byggestoppet ventes forlænget – med knebent flertal i regeringen

Den israelske regering menes at ville tage imod USA’s incitamenter for at forlænge bosættelses-byggestoppet med tre måneder, men dette vil formentlig ske med det mindst mulige flertal – på blot en stemme i regeringen.Denne stemme ventes afgivet af det ultra-ortodokse Shas-parti og blive tungen på vægtskålen ved en afstemning i sikkerhedskabinettet. Shas, der har to ministre i regeringen, ventes at ville afholde sig fra at stemme og dermed indirekte støtte statsminister Binyamin Netanyahu,

Det, der har fået Shas til at indtage denne nye holdning, er, at byggeriet i Øst-Jerusalem vil fortsætte normalt under et nu forventet byggestop på 90 dage i bosættelser på Vestbred-området – og et skriftligt tilsagn fra USA’s præsident, Barack Obama, om, at byggeriet i bosættelser vil fortsætte i hele området efter disse tre måneders forøb.

Obama udtaler, at den foreslåede nye byggefrysning er et “meget konstruktivt skridt”, som han håber vil føre til “snarlige seriøse fredsforhandlinger”, og at Netanyahu har udsendt et signal om, at han er “seriøs”.

Netanyahu har på et ministermøde sagt, at alt endnu ike er faldet på plads i den amerikansk-israelske aftale.

Nedenstående er nogle af de amerikanske incitamenter, som Netanyahu mener, at Israel ikke har råd til at afvise:

Efter en frysning af alt nyt byggeri i bosættelserne i tre måneder vil USA forpligte sig til at afstå fra et yderligere byggestop.

USA vil bruge den nye tidsfrist til at trække palæstinenserne tilbage til direkte samtaler med israelerne.

Israel vil omgående indlede substantielle drøftelser med palestinenserne om grænsen mellem Israel og en fremtidig palæstinensisk stat.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Byggeri, der blev indledt inden den 26. november 2009, kan fortsætte, ligesom det skete under den tidligere 10 måneders midlertidige standsning.

Israel vil – gratis – modtage en anden eskadrille af F-35 kampfly til en værdi af 2.75 milliarder dollars. Dette er et af verdens mest avancerede kampfly og vil gøre det muligt for Israel at udfase tidligere udgaver af dette fly.

USA vil støtte Israel på det diplomatiske område ved afstemninger om anti-israelske resolutioner i internationale organisationer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det menes, at også palæstinenserne vil få tilbudt amerikanske incentiver for at genoptage forhandlingerne med Israel.

Palæstinensiske kredse har over for det London-baserede arabiske blad, “Al-Quds al-Arabi” udtalt, at de afventer en forpligtelse og en “hjælpepakke” fra USA til gengæld for at genoptage direkte samtaler med Israel.

Ifølge disse kredse vil USA forpligte sig til at underskrive en fredsaftale i løbet af et år, at afmærke en palæstinensisk stat i løbet af tre måneder, at løse flygtningeproblemet og yde en finansiel hjælpepakke.