Diplomatisk kontrovers mellem Norge og Israel

En diplomatisk kontrovers er opstået mellem Norge og Israel, skriver Israels største avis, “Yediot Aharonot”, idag.Bladet citerer det israelske udenrigsministerium for en udtalelse om, at norske myndigheder financierer anti–sraelske film, en udstilling og en teaterforestilling.

– Det er en grov ophidselse mod Israel, hedder det i udtalelsen.

Norges svar er:

– Vi støtter udtryksfrihed.

Ifølge oplysninger der er tilstillet udenrigsministeriet har Trondheim Kommune financieret et trip til New York for studerende, der deltager i en forestilling med titlen “Gaza monologer”, som omhandler “Gaza-børns lidelser som følge af den israelske okkupation”.

Forestillingen er skrevet af en palæstinenser fra Gaza, og den skal vises i FN-hovedkvarteret. Den slutter sig til en udstilling i Damascus, Beirut og Amman af norske kunstnere, med hjælp af de norske ambassader i Syrien, Libanon og Jordan – skriver den israelske avis.

Udstillingen viser dræbte palæstinensiske spædbørn ved siden af israelske soldaters hjelme, der minder om nazi-soldaters hjelme, og et israelsk flag gennemblødt af blod.

Nordmænd bidrager ligeledes til at distribuere en dokumentarfilm med titlen “Gazas tårer” til festival’er verden over. Ifølge det israelske udenrigsministerium omhandler filmen Gaza-børns lidelser, uden at omtale Hamas, raketter affyret mod Israel, og Israels ret til selvforsvar.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Filmen viser Gaza-indbyggere, som råber “Itbah al-Yahud” – men i den norskie oversættelse står “Slagt israelerne” i stedet for “Slagt jøderne”.

Hertil kommer. skriver “Yediot Aharonot”, en bog skrevet af to norske læger – de eneste udlændinge i Gaza som gav interviews under Israels nylige krig mod Hamas – som beskylder israelsk militær for forsætligt at dræbe kvinder og børn. Bogen er en bestseller i Norge og er blevet varmt anbefalet ef ingen andre end Norges udenrigsminister, Jonas Gahr Støre., skriver den israelske avis.

Videre hedder det, at Israels ambassade i Norge stærkt har protesteret mod myndighedernes involvering i demoniseringen af Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En fremtrædende israelsk kilde udtaler:

– Den åbne og officielle norske politik taler om forståelse og forsoning, men lige siden krigen i Gaza er Norge blevet en supermagt hvad angår deligitimisering af Israel ved brug af norske skatteyderes betaling for dette.

Israels viceudenrigminister, Danny Ayalon, har på et møde med norske parlamentarikere udtalt, at “en sådan aktivitet bortskubber chancen for forsoning og opmuntrer til en radikalisering af den palæstininsiske indstilling, som forhindrer at lave kompromis”.

Det norske svar på den israelske kritk er – udover at udtale at regeringen støtter ytringsfrihed – at Norge ikke vil intervenere i “kunstnerisk indhold”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: