Netanyahu: ”vi har gjort fremskridt med at nystarte fredssamtalerne”

Efter seks timers maratonsamtaler med udenrigsminister Hillary Clinton og hendes medarbejdere i New York sagde statsminister Bionyamin Netanyahu gennem en talsmand, at der var blevet gjort fremskridt i bestræbelserne på at nystarte de afbrudte israelsk-palæstinensiske fredssamtaler.Hovedemnet der blev drøftet var den ”pakke af incitamenter”, som USA vil tilbyde Israel, hvis det forlænger byggestoppet. i bosættelserne.

Der var ikke tale om noget egentligt gennembrud, men den kendsgerning, at Netanyahu-Clinton mødet varede meget længere end berammet, antyder, at begge parter er opsat på at gøre fremskridt, siger den israelske talsmand.

Udenrigsminister Clinton gav udtryk for tillid til Netanyahu som ”fredsmager”, til trods for spændingerne mellem USA og Israel, og mellem Israel og palæstinenserne, over byggeri i jødiske bykvarterer i Øst-Jerusalem.

Hun sagde, inden maratonmødets begyndelse, at Netanyahu og den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas begge er forpligtede til en to-stats løsning – ”og vi skal nok finde en vej fremad”.

Netanyahu har hidtil afvist at forlænge byggestoppet, medmindre Den palæstinensiske Myndighed (PA) anerkender Israel som en jødisk stat, hvilket Abbas har modsat sig. Og Netanyahu insisterer på Israels ret til at bygge i, hvad det betegner som landets suveræne hovedstad.

I mødet mellem Netanyahu og Clinton deltog tillige USA’s særlige Mellemøst-ud sending, George Mitchell; den israelske cheffredsforhandler Yitzhak Molcho, den israelske strateg Uzi Arad og medlem af USA’s Nationale Sikkerhedsråd, Daniel Shapiro.

Der foreligger intet om detaljer fra mødet, men det betegnes som ”meget seriøst”, og at ”alting var på bordet”.

Netanyahu oplyste, at han og Clinton havde rådført sig intensivt med hinanden telefonisk i de sidste uger, men ikke havde mødtes ansigt til anisgt siden åbningen af de israelsk-palæstinensiske forhandlinger i september. Disse blev afbrudt kort efter, og palæstinenserne afviser at genoptage dem, medmindre Israel forlænger byggestoppet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Videre sagde Netanyahu, at han håber at udvide fredsforhanlingerne til også at omfatte ”mange andre arabiske lande”.

Netanyahu er nu vendt tilbage til Israel efter sit USA-besøg. Han ventes at ville orientere sin regering om dette imorgen.